Η κιθάρα του Kurt Cobain έσπασε κάθε ρεκόρ

nirvana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ο νέος ιδιοκτήτης της ακουστικής κιθάρας που χρησιμοποιήθηκε στο «MTV Unplugged» των Nirvana πλήρωσε 6 εκατομμύρια δολάρια.

Μετά από έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα, η Martin D-18E του 1959 που χρησιμοποιήσει ο Kurt Cobain στις ηχογραφήσεις του «MTV Unplugged» βγήκε τελικά στο «σφυρί» το περασμένο σαββατοκύριακο και πουλήθηκε για 6,01 εκατομμύρια δολάρια. Ο νέος ιδιοκτήτης της ακουστικής κιθάρας του frontman των Nirvana είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας και ιδρυτής της Røde Microphones, Peter Freedman.

Η πώληση της κιθάρας του Kurt Cobain έσπασε το ρεκόρ που είχε θέσει η μαύρη Stratocaster του David Gilmour των Pink Floyd, η οποία είχε πουληθεί για 3,95 εκατομμύρια δολάρια σε πλειστηριασμό την περασμένη χρονιά.

REX/Shutterstock / Stephen Sweet

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών Julien’s, η αξία της κιθάρας κυμαινόταν μεταξύ ένα και δύο εκατομμύρια δολάρια. Οι προσφορές είχαν ήδη φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια πριν ξεκινήσει επίσημα η δημοπρασία.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο PA News, ο Freedman σχολίασε πως ήταν «τρομοκρατημένος και έτρεμε» μετά το τέλος της δημοπρασίας και τόνισε πως θα χρησιμοποιήσει την κιθάρα για να στηρίξει καλλιτέχνες, ενώ δεν έχει σκοπό να την κρατήσει για πάντα.

HBO

«Πλήρωσα για αυτήν, αλλά θα την χρησιμοποιήσω για να επισημάνω την δεινή κατάσταση των καλλιτεχνών σε όλο τον κόσμο» εξήγησε ο Freedman, συμπληρώνοντας πως σκοπεύει να την πουλήσει στο μέλλον. Μαζί με την κιθάρα, ο Freedman απέκτησε την original σκληρή θήκη του Cobain που είναι διακοσμημένη με ένα flyer για το άλμπουμ «Feel The Darkness» των Poison Idea, καθώς και μισό σετ χορδών κιθάρας, πένες και μια σουέτ σακούλα.

«Αυτή η σημαντική κιθάρα έχει κερδίσει τη θέση της στην ιστορία της rock & roll ως το όργανο που έπαιξε ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και εμβλήματα της rock σε μια από τις σπουδαιότερες και πιο αξέχαστες ζωντανές παραστάσεις όλων των εποχών» είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών, Darren Julien, τον περασμένο Μάιο.