Treepines: Όλοι οι δίσκοι είναι καταγραφή συναισθημάτων, σαν ημερολόγιο

treepines
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ο κατά κόσμον Μάκης Δαφόπουλος μιλά στο clickatlife με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του album «Save your time» από την Fm Records.

Η μουσική είναι η μεγάλη του αγάπη. Ξεκίνησε να ασχολείται από μικρή ηλικία με την σύνθεση παίζοντας σε διάφορες rock μπάντες. Παράλληλα ασχολείται με το μπάσκετ και την πληροφορική, η οποία έχει παραμείνει για πολλά χρόνια στην ζωή του σε επαγγελματικό επίπεδο. Το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα κι επέστρεψε στη σύνθεση, μόνος του χωρίς μπάντα γράφοντας chillout, lounge, electronic και house μουσική. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το πρότζεκτ Tree Pines – makdaf*. Στη συνέχεια ήρθε συμβόλαιο με την ιταλική δισκογραφική εταιρεία Huwy Records με την οποία έχει κυκλοφορήσει ήδη 6 άλμπουμ, 2 Singles ενώ ετοιμάζονται πολλά ακομα.

Ο Treepines κατά κόσμον Μάκης Δαφόπουλος κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο του album "Save your time" με την Fm Records, το οποίο ξεκίνησε να δουλεύει το καλοκαίρι του 2019 σε κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης. Αντλεί έμπνευση από τον χρόνο και τα σημάδια που αφήνει σε στιγμές, ανθρώπους, σχέσεις. 

Μπορείτε να ακούσετε τον δίσκο εδώ.

Με αφορμή το "Save your time", ο Treepines συστηνεται στο clickatlife.

Γεννήθηκα στο Βόλο, φύγαμε όμως για Αθήνα στα 5 όπου και εδώ μεγάλωσα. Ασχολήθηκα επαγγελματικά με το μπάσκετ μέχρι τα 17 μου και μετά Σπούδασα Πληροφορική και ανάλυση - προγραμματισμό και συνέχισα σπουδές στο ίδιο αντικείμενο στην Αγγλία για μεταπτυχιακό, όταν επέστρεψα ξεκίνησα και  συνέχισα με σπουδές πάνω στη γραφιστική

Πάντα ένα από τα όνειρά μου ήταν να γίνω αρχαιολόγος, κάτι που τελικά δεν έκανα ποτέ... Εκεί κάπου γύρω στα 11 άρχισε το μικρόβιο της μουσικής και ξεκίνησα ωδείο για 1 χρόνο αλλά δεν με κάλυψε σε αυτό που ήθελα να παίζω και να ακούω οπότε έκανα ιδιαίτερα μαθήματα κιθάρας, αλλά μετά συνέχισα αυτοδίδακτος, καθώς τότε τα μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας ήταν δυσεύρετα.

Θυμάμαι ένα δίσκο που είχα αγοράσει από μια αγαπημένη μου μπάντα, είχα ξετρελαθεί με τον ήχο και όλο το κίνημα της εποχής. Τότε αγόρασα την πρώτη μου  ηλεκτρική κιθάρα, κοίταξα στον καθρέφτη και είπα  «θα κάνω συγκρότημα» . Και όντως αυτό το όνειρο υλοποιήθηκε μετά από 1 χρόνο, με την ίδρυση μπάντας  με το όνομα TRIAL. Ήταν μια πετυχημένη μπάντα στο χώρο της heavy metal σκηνής για τα τότε δεδομένα με πολλές συναυλίες.

Οι μουσικές καταβολές μου που με επηρέασαν ιδιαίτερα είναι κυρίως ροκ heavy metal  punk. Μετά από πολλά χρονιά μπήκα στο χώρο της ηλεκτρονικής σκηνής και όταν ανακάλυψα τον κόσμο της lounge και του balearic sound, τότε γεννήθηκε ξανά η επιθυμία να αρχίσω  την σύνθεση για την μουσική.

Τον Ιούλιο του 2016 πήρα μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου: άφησα την τότε δουλειά που είχα στην aegean airlines στο τμήμα IT πληροφορικής  και αποφάσισα να αλλάξω, να κάνω κάτι διαφορετικό. Βέβαια τότε δεν είχα στο μυαλό μου το TREEPINES όπως είναι. Ξεκίνησα το ραδιοφωνικό σταθμό που ίδρυσα στην Αγγλία σε Cloud streaming για να εκπληρώσω το κενό που είχα αφήσει στην μουσική τόσα χρόνια, με επιρροές  αυτή την φορά από την Chillout σκηνή lounge και μελωδικά  ακούσματα. Ο σταθμός είναι πλέον Viral σε όλο τον πλανήτη με ακροατές από όλες τις γωνίες της γης και επισκεψιμότητα των 900 ατόμων την ώρα πολλές φορές. Κάπως έτσι ξεκίνησα να συνθέτω και δημιουργήθηκε και το Project TreePines. 

Η ιδιαιτερότητα του album "Save your time" είναι ότι προσπάθησα να συνδέσω το old school άκουσμα της electonic lounge dream pop chill με πιο μοντέρνα ύφος, διατηρώντας πάντα την ταυτότητά μου.

Η αλήθεια είναι ότι με αυτό το album και τα προηγούμενα που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια πιστεύω ότι έχω βρει την ταυτότητά μου.  Θα ήθελα πάντως να αφήσω αυτό το album να ‘μιλήσει’ και να δω πιο μετά ποιες είναι οι μουσικές μου ανάγκες, γιατί πάντα γραφώ με κίνητρο τα συναισθήματά μου και τα γεγονότα γύρω μου. Όλα τα albums είναι σαν ημερολόγιο, μια καταγραφή συναισθημάτων.

Παράλληλα με την μουσική ασχολούμαι με cloud projects migration, είναι κάτι το οποίο μου αρέσει πολύ, οπότε κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχα να ασχοληθώ με αυτό και με τα master του δισκου, καθώς ήταν έτοιμο συνθετικά αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί τα Master.

Στην καραντίνα ειλικρινά είχα επιτέλους ελεύθερο χρόνο να ασχοληθώ με projects και ενδιαφέροντα, οπότε τον αξιοποίησα στο έπακρο δημιουργικά.

Αυτές οι καταστάσεις που ζήσαμε ήρθαν να μας υπενθυμίσουν ότι ακόμα και αν είμαστε στο ζενίθ της τεχνολογίας και της ιατρικής τεχνογνωσίας, πάντα έρχεται κάτι να σου θυμίσει ότι είσαι άνθρωπος. Πιστεύω ότι οποίος το ‘είδε’ με το σωστό φίλτρο, θα τον βοηθήσει να γινεί πιο συνειδητός και να εξελιχθεί, υπήρχε χρόνος για πολύ εσωτερική αναζήτηση.

Χρειάζεται πάντα να λειτουργούμε με σύνεση και να εφευρίσκουμε τρόπους ώστε να παρουσιάζεται η δουλειά μας, κάτι που πλέον το διαδίκτυο μπορεί να κάνει εύκολα εφικτό, να είμαστε πιο προσεκτικοί σε σχέση με πράγματα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα. Η τεχνολογία έχει και τις καλές της πτυχές, αλλά θέλει προσοχή.   

Θεωρώ ότι οι digital πλατφόρμες έχουν κάνει ασύλληπτη ζημιά στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας.  Δεν έχεις πλέον την αγωνία όταν έψαχνες να βρεις ένα διαμαντάκι, ένα θησαυρό.  Υπάρχει και ένα μπέρδεμα που απωθεί και κουράζει τους ανθρώπους. Ως ακροατής  δεν ξέρεις πλέον τι να ακούσεις. Είναι απαραίτητη η σωστή χρήση της τεχνολογίας.

Θέλω να φύγω 3 εβδομάδες, να πάω σε ένα νησί, να αλλάξω παραστάσεις, να ακούσω μουσική, να δω φίλους, να κάνω μπάνια, να είμαι όλη μέρα στη θάλασσα, γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται εικόνες για να παραμένει υγιής και χαρούμενος.

Επόμενα σχέδια; Θα ήθελα να κάνω κάποιες Live εμφανίσεις σε μαγαζιά όταν είναι ασφαλή τα πράγματα. Περιμένω επίσης κάποιες συνεργασίες με κάποιους καλλιτέχνες από εξωτερικό.

Ένα από τα όνειρά μου έχει γίνει ήδη πραγματικότητα. Το να γίνει γνωστή η μουσική μου στον κόσμο και να βγάλω ένα έστω άλμπουμ. Τελικά τα άλμπουμ έγιναν 7 με πιο πρόσφατο το Save your time που κυκλοφορεί από την FM records. Όπως επίσης το ότι ήθελα να μπω σε κάποιες μεγάλες συλλογές , φτάσαμε τελικά να έχουν μπει κομμάτια μου σε 52 σε όλο τον κόσμο! Η μουσική για μένα είναι ένα ίχνος που αφήνουμε σε αυτό τον πλανήτη, σαν κληρονομιά.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ