Μια πειραματική συναυλία θα βοηθήσει στις έρευνες για την διασπορά του κορωνοϊού

sunaulia-theates-koino-mousiki-skini-concert-gig David J. Mitchell
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Πάνω από 4.000 εθελοντές έχουν συμφωνήσει να παρακολουθήσουν μια ειδική συναυλία του Tim Bendzko στη Λειψία τον Αύγουστο.

Η βιομηχανία της μουσικής βρίσκεται ουσιαστικά στον πάγο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο ή εμβόλιο. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει έρευνες πάνω στον κορωνοϊό και μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων φιλοδοξεί να μάθει περισσότερα για την διασπορά του με μια «πειραματική» συναυλία στις 22 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα άρθρο του BrooklynVegan αναφέρει πως στα πλαίσια του προγράμματος «Restart-19» θα πραγματοποιηθεί μια συναυλία του Γερμανού καλλιτέχνη Tim Bendzko στο Μέγαρο Μουσικής της Λειψίας, όπου στο παρελθόν έχουν τραγουδήσει οι Bob Dylan και Britney Spears.

Shutterstock / VIPFlash

Στο «πείραμα» θα συμμετάσχουν 4.200 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 με 50 ετών οι οποίοι έχουν ήδη αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ για τον κορωνοϊό - μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 1.000 ενδιαφερόμενοι. Αφού ελεγχθούν ξανά για τον COVID-19, οι εθελοντές θα φορέσουν μάσκες και θα τους επιτραπεί η είσοδος στον χώρο για να παρακολουθήσουν την συναυλία του Bendzko.

Όλοι θα φορούν ειδικές συσκευές που θα στέλνει δεδομένα ανά πέντε δευτερόλεπτα για την ακριβής τοποθεσία τους στον χώρο και τις αποστάσεις από άλλους εθελοντές, ενώ με ειδικά απολυμαντικά υγρά θα μπορούν να διαπιστώσουν ποιες επιφάνειες έχουν ακουμπήσει και οι οποίες θεωρούνται «ιδιαίτερα επικίνδυνες». Στον συναυλιακό χώρο θα λειτουργεί επίσης και μια μηχανή καπνού για να εξεταστεί επίσης κατά πόσο ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω αερολυμάτων.

Shutterstock / Goran Djukanovic

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως τα αποτελέσματα θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν ένα πλαίσιο για την διοργάνωση μεγάλων μουσικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών διοργανώσεων με ασφάλεια σε κλειστούς χώρους. Το πείραμα θα έχει συνολικό κόστος 990.000 ευρώ και θα λάβει χρηματοδότηση από τα γερμανικά κρατίδια Σαξονίας και Σαξονίας-Άνχαλτ, καθώς και το Martin Luther Universität Halle-Wittenberg.