Σαν σήμερα γεννήθηκε ο John Lennon

san-simera-gennithike-o-John-lennon-John-lennon

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Σαν σήμερα το 1940 γεννήθηκε το ιστορικό ιδρυτικό μέλος των «Σκαθαριών», ο John Lennon.

Ο John Winston Ono Lennon γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940, στο Liverpool και από τότε, άλλαξε πλήρως την πορεία της παγκόσμιας μουσικής.

Ασχολήθηκε με τη μουσική ως συνθέτης, τραγουδιστής και στιχουργός και απέκτησε παγκόσμια φήμη με της ίδρυση και τη συμμετοχή του στους Beatles, τη μεγαλύτερη μπάντα στην ιστορία της μουσικής. Μαζί με τον Paul McCartney αποτελούν ένα ανεπανάληπτο μουσικό δίδυμο του 20ου αιώνα.

Έγραψε ιστορία μέσα από το συγκρότημα, αλλά μετά τη διάλυσή του το 1970, ακολούθησε solo καριέρα, με σταθερή συνοδοιπόρο του τη γυναίκα του από το 1969, Yoko Ono.

Αν και εγκατέλειψε τη μουσική το 1975 για να μεγαλώσει τον γιο του, επανήλθε μαζί με τη γυναίκα του στα μουσικά δρώμενα με το album «Double Fantasy» το 1980. Η πορεία του από εκεί κι έπειτα ήταν προδιαγεγραμμένη και μικρή. Μόλις 3 εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του album, δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, καθώς επέστρεφε με τη γυναίκα του στο διαμέρισμά τους στη Dakota. Ο δολοφόνος του ακούει στο όνομα Mark David Chapman και τον πυροβόλησε στην πλάτη 4 φορές. Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι ότι ο Lennon είχε υπογράψει αυτόγραφο λίγες ώρες πριν για τον Chapman. Μέχρι τώρα παραμένει στη φυλακή.

Έδρασε ως ένθερμος ακτιβιστής υπέρ τη Ειρήνης στον κόσμο. Δεν φοβήθηκε να κατακρίνει δημοσίως πολλάκις τον Πόλεμο στο Βιετνάμ, ενώ το τραγούδι του «Give peace a chance» έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος παγκοσμίως.

Ας θυμηθούμε μερικά από τα πιο αγαπημένα μουσικά κομμάτια

Give peace a chance

Imagine

Stand by me

Jealous Guy

Beautiful Boy

Happy Christmas

Working Class Hero

Mother

Love

Beatles Greatest Hits