Βαγγέλης Ραπτόπουλος: επιστρέφει η «Λούλα» του και ετοιμάζει νέο μυθιστόρημα

baggelis-raptopoulos-epistrefei-i-loula-tou-kai-etoimazei-neo-muthistorima-loula-tou-kai-etoimazei-neo-muthistorima

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος βρίσκει «νέα στέγη» στον Καστανιώτη και η συνεργασία του επισφραγίζεται με την επανέκδοση του μυθιστορήματος του «Λούλα» που συγκαταλέγεται στα πιο τολμηρά έργα του.

Ο γνωστός συγγραφέας ετοιμάζει και το νέο βιβλίο του, με τίτλο «Μοιρολατρία» που θα κυκλοφορήσει από τις εκδ. Καστανιώτη, την άνοιξη του 2014. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το υπό έκδοση μυθιστόρημά του, ο Ραπτόπουλος μεταφέρει το Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα σε ένα σύμπαν φανταστικό αλλά και γνώριμο, σε ένα βασίλειο που θυμίζει τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου κυριαρχούν η διαφθορά, η οικολογική καταστροφή και... τα ερείπια της υψηλής τεχνολογίας.

Με αυτές τις αφορμές, ας θυμηθούμε γιατί η «Λούλα» που επιστρέφει στις προθήκες των βιβλιοπωλείλων είχε προκαλέσει... σεισμό, όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει πριν χρόνια:

Για το βιβλίο ο Μένης Κουμανταρέας έχει γράψει: «H Λούλα δύσκολα κατατάσσεται. Aφήγημα ρεαλιστικό, σχεδόν πορνογράφημα στην αρχή, λογοτεχνία τρόμου και θρίλερ στο μέσον, ψυχωσικό παραλήρημα ή βιντεοκλίπ στο τρίτο μέρος… H Λούλα είναι ένα βήμα στη θολή περιοχή όπου κανένας από τους "φτασμένους" μας λογοτέχνες δεν έχει πατήσει. Πού ανήκει, τελοσπάντων, αυτός ο ταλαντούχος όσο και απρόβλεπτος πεζογράφος;»

Από τη δική του οπτική γωνία, πάλι, ο Κωστής Παπαγιώργης έχει επισημάνει: «Συναρπαστική δεινότητα στο στήσιμο αναπάντεχων

καταστάσεων. Δεξιοτεχνική εμβάθυνση του προφανούς και μετατροπή του ευτελούς σε απέραντο ταμείο ψυχογραφίας.

Σε παρόμοια τολμήματα απαιτείται συγγραφική πείρα, ψυχική αντοχή και, κυρίως, χαρακτήρας… O Pαπτόπουλος μπορεί δίκαια να πιστέψει ότι κέρδισε ένα δύσκολο στοίχημα. Mε βιβλία σαν τη Λούλα μια γενιά μπορεί να δείξει τα δόντια της».

Πληροφορίες: «Λούλα» του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, εκδ. Καστανιώτη. Το μυθιστόρημα «Μοιρολατρία» θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2014, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.