8 υποθέσεις πλαστών έργων τέχνης που πωλήθηκαν ως αυθεντικά

8-upotheseis-plaston-ergon-texnis-pou-polithikan-os-authentika-upotheseis-plaston-ergon-texnis-pou-polithikan-os-authentika

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Η τέχνη ίσως τελικά να μην έχει όρια. Ίσως πάλι όταν το ταλέντο συναντά την απληστία, να είναι εύφορο το έδαφος για κάθε λογής πλαστογραφία.

Τουλάχιστον αυτό θα μπορούσαν να υποστηρίξουν διάσημοι πλαστογράφοι που επιχείρησαν ή ακόμα και κατάφεραν να πουλήσουν πλαστά έργα ως αυθεντικά αντικείμενα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών.

Τα πλαστά έργα τέχνης έχουν γίνει «βραχνάς» για εμπειρογνώμονες και επίδοξους συλλέκτες τα τελευταία χρόνια. Ονόματα όπως ο Han van Meegeren, ο John Myatt και η Tatiana Khan μπορεί να μη θυμίζουν κάτι στους περισσότερους από εμάς αλλά στον κύκλο της τέχνης ή καλύτερα της πλαστής τέχνης, αποτελούν «κόκκινο πανί».

Υπόθεση Han van Meegeren

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Han van Meegeren δεν ξεκίνησε ως πλαστογράφος, απλά επιζητούσε την αναγνώριση. Αλλά μάλλον ήταν ιδιαίτερα ανυπόμονος. Έτσι, αποφάσισε να αντιγράψει το στυλ του Johannes Vermeer και να πουλήσει τους πίνακες που είχε ο ίδιος φιλοτεχνήσει σε ανυποψίαστους αγοραστές.

Μάλιστα, κατάφερε να πουλήσει 6 έργα έναντι 60 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Βέβαια, η χαρά του δεν κράτησε και πολύ καθώς όταν ένας από τους πίνακες του van Meegeren, κατέληξε στη συλλογή του υψηλόβαθμου αξιωματικού των ναζί, Hermann Göring, ο φιλόδοξος πλαστογράφος συνελήφθη για προδοσία, επειδή αρνήθηκε να ονομάσει τον αρχικό ιδιοκτήτη του αριστουργήματος. Μεταξύ αυτών που εξαπατήθηκαν ήταν και η κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Υπόθεση Elmyr de Hory

Ο Ούγγρος ζωγράφος Elmyr de Hory κατάφερε να πουλήσει 1.000 πλαστούς πίνακες σε διάφορες γκαλερί ανά τον κόσμο. Οι δραστηριότητές του και το παρελθόν του παρέμεναν ένα άλυτο μυστήριο μέχρι την ημέρα που αυτοκτόνησε. Κατά τη διάρκεια της έρευνας το 1976 αποκαλύφθηκε ότι στο «ρεπερτόριό» του υπήρχαν πλαστά έργα από διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Modigliani, ο Degas, ο Picasso και ο Matisse.

Μερικά από τα έργα του κυκλοφορούν ακόμα και σήμερα και έχουν πάρει μάλιστα ιδιαίτερη αξία, όπως ο πλαστός Modigliani και ο Monet, που απέκτησε έναντι 20.000 δολαρίων η Terrain Gallery του Σαν Φρανσίσκο.

Υπόθεση John Myatt

Με 200 πλαστά έργα τέχνης να έχουν πουληθεί σε διάσημες γκαλερί, ο John Myatt θεωρείται κορυφή στο κεφάλαιο αυτό της τέχνης.

Ο βρετανός John Myatt καττάφερε αυτό που κανείς άλλος δεν είχε καν φανταστεί: πούλησε περίπου 200 πλαστογραφίες σε διάσημους οίκους μεταξύ των οποίων οι Philips, Sotheby's, και Christie.

Συνελήφθη από την Scotland Yard το 1995 και υπολογίζεται ότι πλαστογραφώντας ζωγράφους όπως οι Matisse, Giocometti, Braque, Picasso, Giacometti, Le Corbusier, Monet και Renoir κατάφερε να αποσπάσει περίπου 165.000 δολάρια.

Όταν ο Myatt, αποφυλακίστηκε, έναν μόλις χρόνο μετά τη σύλληψή του, συνέχισε να ζωγραφίζει και τα έργα του έχουν πουληθεί έως και 45.000 δολάρια. Αργότερα πρωταγωνίστησε σε μια τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο, «Mastering the Art», όπου μοιράστηκε μερικά από τα μυστικά του για την αντιγραφή άλλων δημιουργών.

Υπόθεση...Steve Martin

www.imdb.com

Ο χολιγουντιανός ηθοποιός είναι γνωστός για την αγάπη του στην τέχνη. Τον Ιούνιο του 2011 όμως έπεσε θύμα αυτής της αγάπης του.

Ο «αδιόρθωτος» συλλέκτης έργων τέχνης, Steve Martin ενεπλάκη σε μια μαζική απάτη τέχνης, αφού αποκαλύφθηκε ότι ένας πίνακας ζωγραφικής από τον γερμανό εξπρεσιονιστή Heinrich Campendonk, που είχε αγοράσει το 2004 ήταν στην πραγματικότητα, πλαστός.

Ο Martin πούλησε τον πίνακα, φυσικά έχοντας οικονομική ζημία, δύο χρόνια μετά την αγορά αυτή. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι τελικά ο πίνακας δεν άνηκε στον Campendonk, αλλά σε ένα κύκλωμα πλαστογράφων που δρούσε στη Γερμανία και είχε καταφέρει να πουλήσει τουλάχιστον 30 πλαστά έργα τέχνης.

Αν και το πεδίο εφαρμογής του κυκλώματος παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα, υπολογίζεται ότι οι συνολικές ζημίες ανέρχονται περίπου στα 49 εκατ. δολάρια.

Υπόθεση Tatiana Khan

Η Τατιάνα Khan, είναι μία έμπορος έργων τέχνης στο Λος Άντζελες, ιδιοκτήτρια της γκαλερί Chateau Allegre. Η ίδια δεν ήταν πλαστογράφος αλλά μηνύθηκε από κάποιον φίλο της καλλιτέχνη, όταν του ζήτησε να πλαστογραφήσει τον πίνακα του Picasso «La Femme Au Chapeau Bleu», ο οποίος είχε κλαπεί. Το ποσό που θα αποκόμιζε ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 1.000 δολάρια. Οι φήμες λένε ότι αργότερα πούλησε το αντίγραφο σε κάποιον ανυποψίαστο αγοραστή έναντι 2 εκατ. ευρώ.

Υπόθεση Οικογένεια Greenhalgh

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 17 ολόκληρα χρόνια η βρετανική οικογένεια των Greenhalgh ασχολούνταν με πλαστά έργα τέχνης, από τα οποία είχαν αποκομίσει περίπου 11 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Sean Greenhalgh, μαζί με τη μητέρα του Olive, 83 ετών και τον πατέρα του George, 84 ετών, πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίας πουλώντας πλαστά γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και σπάνια αντικείμενα, όλα αντίγραφα γνωστών δημιουργών μεταξύ των οποίων οι LS Lowry, Barbara Hepworth και τα έργα του Paul Gauguin.

Μάλιστα, οι «δουλειές» τους είχαν ανοίξει τόσο πολύ, που προσπάθησαν να πουλήσουν την Πριγκίπισσα Amarma, ένα υποτιθέμενο παναρχαίο αιγυπτιακό γλυπτό στο Μουσείο Bolton έναντι 440.000 δολαρίων. Οι ειδικοί πάλι θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο γλυπτό χρονολογούνταν από το 1350 π.Χ. Ο Greenhalgh καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια και εξέτισε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών.

Υπόθεση… ebay

Δύο Αμερικανοί, ένας Ισπανός και ένας Ιταλός κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων το 2008 επειδή πουλούσαν πλαστά έργα τέχνης μέσω ebay. Τα χρήματα που κατάφεραν να αποσπάσουν άγγιξαν τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πλαστά έργα φέρονταν ως αυθεντικές δημιουργίες των Dali, Miró, Picasso και Chagall και για να μην υπάρχει αμφιβολία, οι πλαστογράφοι έδιναν μαζί με το έργο πιστοποιητικά αυθεντικότητας. Κάθε ένα από τα έργα πωλούνταν βέβαια έναντι 50.000 δολαρίων.

Υπόθεση Alberto Giacometti

Το στυλ του γνωστού γλύπτη Alberto Giacometti ζήλεψε ένας γερμανός απατεώνας και κατάφερε μάλιστα να πουλήσει περισσότερα από 200 πλαστά γλυπτά.

Το 2009, ωστόσο, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν άνθρωπο, που είχε δημιουργήσει και πουλήσει πάνω από 200 πλαστά γλυπτά του Alberto Giacometti σε όλη την Ευρώπη. Το συγκλονιστικό ήταν ότι μερικά από τα ...διάσημα γλυπτά τα μετέφερε στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου του. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν, όπου που προέρχονταν αυτά τα γλυπτά, μερικά από τα οποία ήταν και αρκετά φτηνής τεχνικής.

Ο Giacometti, σύγχρονος του Picasso και του Matisse ήταν ο δημιουργός μερικών από τα πιο ακριβά γλυπτά του κόσμου, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου του 2010, η δεύτερη έκδοση του έργου του «L'Homme qui marche» έγινε ένα από τα πιο ακριβά έργα τέχνης που πουλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία: 104 εκατ. δολάρια από τον οίκο Sotheby's.

Φωτογραφίες: www.wikipedia.org