Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις βινυλίου, CD και κασέτας εν μέσω πανδημίας

mousiki-binulio-kaseta-cd-music
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Νέα έρευνα δείχνει πως οι μουσικόφιλοι στράφηκαν στα πιο «παραδοσιακά» φορμάτ για να στηρίξουν τους αγαπημένους καλλιτέχνες τους.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο του θεάματος, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι ιδιαίτερα δραματικές για τους μουσικούς. Όσο δεν υπάρχει λύση για να πραγματοποιηθούν συναυλίες και φεστιβάλ με ασφάλεια, οι καλλιτέχνες βασίζονται πλέον στις πωλήσεις μουσικής και merchandise.

Το Bandcamp και το Facebook έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν τους καλλιτέχνες σε αυτές τις δύσκολες εποχές μέσω του διαδικτύου, όμως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Discogs, οι μουσικόφιλοι έχουν στραφεί στα πιο παραδοσιακά βινύλια, CD και κασέτες.

Shutterstock
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή,  δείχνει ότι οι πωλήσεις μουσικής σε φυσικό φορμάτ – δηλαδή βινύλιο, κασέτες και CD – στο πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 29.69% σε σχέση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν μια τεράστια άνοδο τον Απρίλιο, όταν και πολλά δισκάδικα αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των έκτακτων μέτρων του lockdown. Η έρευνα δείχνει πως πέραν του μεγαλύτερου αριθμού χρηστών στην σελίδα της, η άνοδος οφείλεται εν μέρει και στην θέληση πολλών να στηρίξουν τις πιο μικρές και ανεξάρτητες επιχειρήσεις του χώρου.

Shutterstock

Ο μεγαλύτερος «κερδισμένος» ήταν το βινύλιο, με 5,8 εκατομμύρια συνολικές πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας του Discogs και μια αύξηση 33,72%. Αντίστοιχα μεγάλη ήταν η αύξηση στα CD και τις κασέτες – 31.03% (1,6 εκ. πωλήσεις) και 30,52% (137.000 πωλήσεις) αντίστοιχα – όμως πάνω από 75% των πωλήσεων στο Discogs αφορούσε βινύλιο.

Στην λίστα των best-seller στο Discogs αυτή την περίοδο συμπεριλαμβάνονται το «The Slow Rush» των Tame Impala, το «Future Nostalgia» της Dua Lipa, το «The New Abnormal» των The Strokes και το «Miss Anthropocene» της Grimes.

Διαβάστε την έρευνα του Discogs