Who is Who: Oasis

who-is-who-oasis

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το βρετανικό συγκρότημα με πρωταγωνιστές τους αδερφούς Gallagher σημάδεψε τα 90s, ως το πρωτοπόρο group του brit pop κινήματος. Γνωστοί ως αλαζόνες και προκλητικοί στις δηλώσεις τους και φημισμένοι για τους ομηρικούς αδερφικούς καβγάδες, αλλά με σπουδαία τραγούδια στο ενεργητικό τους, οι Oasis μπορεί να μην υπάρχουν πια, αλλά η μουσική τους θα μείνει για πάντα στις καρδιές των θαυμαστών τους.

- Το αρχικό όνομα των Oasis ήταν The Rain, με μέλη τους Paul McGuigan στο μπάσο, τον κιθαρίστα Paul «Bonehead» Arthurs, τον drummer Tony McCarroll και τον τραγουδιστή Chris Hutton. Η αρχή έγινε στο Manchester.

- O Arthurs και οι υπόλοιποι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι από την απόδοση του Hutton κι έτσι κάλεσαν τον νεαρό τότε Liam Gallagher για να τον αντικαταστήσει, ο οποίος πρότεινε να αλλάξουν το όνομα του συγκροτήματος σε Oasis, ένα όνομα εμπνευσμένο από μια αφίσα των Inspiral Carpets, που ανέφερε τον συναυλιακό χώρο Oasis Leisure Centre.

- To πρώτο τους live έδωσαν στην πόλη τους το 1991. Λίγο αργότερα, ο μεγάλος αδερφός του Liam, Noel, τους πρότεινε κάποια τραγούδια που έγραφε για χρόνια και στη συνέχεια, προστέθηκε και αυτός στο συγκρότημα.

- Δύο χρόνια μετά και ύστερα από άπειρες συναυλίες σε μικρά venues, προσκλήθηκαν από τον ιδιοκτήτη της Creation Records, για να παίξουν στη Γλασκώβη. Εκεί ενθουσίασαν με την εμφάνισή τους και η υπογραφή συμβολαίου δεν άργησε να έρθει.

- Το πρώτο τους single «Supersonic» κυκλοφόρησε το 1994, αλλά δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία. To «Live Forever» ήταν το πρώτο που κατάφερε να μπει στη δεκάδα των βρετανικών charts. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε και το ντεμπούτο τους album «Definitely Maybe», πηγαίνοντας κατευθείαν στην κορυφή.

- To προφίλ των κακών παιδιών είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται, όπως και η συνεχής αντιπαλότητα ανάμεσα στα αδέρφια. Σε μια συναυλία τους στο Los Angeles, ο Liam έριξε ένα τύμπανο στο κεφάλι του Noel και ο δεύτερος αποφάσισε να αφήσει την μπάντα για λίγο καιρό. O ήχος των Oasis ήταν βαθιά επηρεασμένος από τους Beatles, με τους οποίους είχαν σχεδόν «εμμονή» όπως χαρακτήρισαν πολλοί μουσικοκριτικοί. Άλλα συγκροτήματα που διαμόρφωσαν τη μουσική τους ήταν οι Stone Roses, οι Inspiral Carpets, οι Happy Mondays και οι The Who.

- To πρώτο τους Νο 1 single στη Μεγάλη Βρετανία ήταν το «Some Might Say» και ήρθε ταυτόχρονα με την απόλυση του Tony McCarroll, λόγω των διαφορών του με τους Gallaghers και αντικαταστάθηκε από τον Alan White.

- Εκείνη η εποχή ανήκε μουσικά στο κίνημα της brit pop, το αντίπαλο δέος στην κυριαρχία του αμερικάνικου grunge. Εκτός από τους Oasis, οι Blur, οι Suede και οι Elastica μονοπωλούσαν τον μουσικό Τύπο. Αγαπημένο θέμα των περιοδικών ήταν η αντιπαλότητα των Oasis και των Blur. To 1995 κυκλοφόρησαν singles την ίδια μέρα, μια μέρα που έμεινε γνωστή ως «H Μάχη της Brit Pop». Νικητές ήταν οι Blur με το «Country House» εναντίον του «Roll With It» των Oasis. Τότε ήταν που ο Noel Gallagher έκανε τη δηλητηριώδη ευχή προς τους Damon Albarn και Alex James, «να κολλήσουν AIDS και να πεθάνουν», κάτι που οδήγησε σε φρενίτιδα τα Μ.Μ.Ε. Ο ίδιος αργότερα απολογήθηκε…

- Το δεύτερο album τους «(What's the Story) Morning Glory?» σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα albums της δεκαετίας του ’90. Από αυτό το album ξεχώρισε φυσικά, το «Wonderwall», ένα από τα καλύτερα τους κομμάτια και ίσως το πιο γνωστό τους, μαζί με το «Don’t Look Back In Anger».

- Σε μια προγραμματισμένη εμφάνισή τους για το «Mtv Unplugged», o Liam δήλωσε ότι δεν μπορούσε να τραγουδήσει λόγω κρυολογήματος. Έτσι αντικαταστάθηκε από τον Noel. Στην περιοδεία του συγκροτήματος στην Αμερική, ο Liam αρνήθηκε να πάει και ο Noel τον αντικατέστησε στα φωνητικά. Όταν τελικά ο Liam ξαναπήρε τη θέση του, έκανε άσεμνες χειρονομίες επί σκηνής στον αδερφό του και σε ένα show αποχώρησε από τη σκηνή, αφού πρώτα είχε χύσει μπύρα παντού. Φήμες για διάλυση της μπάντας είχαν αρχίσει να ακούγονται, μέχρι τα δύο αδέρφια να τα ξαναβρούν.

- Το τρίτο τους album τους «Be Here Now» ηχογραφήθηκε στα Abbey Road Studios και το πρώτο τους single «D’You Know What I Mean?» πήγε στο Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία. Οι κριτικές δεν ήταν το ίδιο καλές με τα δύο προηγούμενα albums τους, μιας και ο πιο βαρύς ήχος, η υπερβολική διάρκεια των τραγουδιών και η καλογυαλισμένη παραγωγή δεν ενθουσίασαν τους κριτικούς. Το φαινόμενο της brit pop βρισκόταν σε ύφεση και οι Oasis απασχολούσαν τα media περισσότερο για τις σχέσεις και τα τερτίπια των Gallaghers, παρά για τη μουσική τους.

- To 1999 o Paul «Bonehead» Arthurs, ιδρυτικό μέλος της μπάντας, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για να αφοσιωθεί σε άλλα πράγματα. Δύο βδομάδες μετά αποχώρησε και ο μπασίστας Paul McGuigan. Οι Gallaghers σε μια συνέντευξη τύπου δήλωσαν ότι το μέλλον των Oasis ήταν ασφαλές και το επόμενο album τους ήταν ήδη έτοιμο. Στο συγκρότημα προστέθηκαν οι Colin Archer και ο Andy Bell. Οι Oasis έφτιαξαν τη δική τους δισκογραφική εταιρεία, τη Big Brother.

- Το 2000 κυκλοφόρησαν το τέταρτο album τους με τίτλο «Standing In The Shoulder Of Giants», από το οποίο ξεχώρισαν και τα τρία singles («Go Let It Out», «Who Feels Love?» και «Sunday Morning Call»). Προσπάθησαν να διαφοροποιήσουν τον ήχο τους από τη brit pop, προσθέτοντας περισσότερα ψυχεδελικά στοιχεία, οι κριτικές όμως, ήταν μέτριες και το συγκεκριμένο album είναι αυτό με τις μικρότερες πωλήσεις που έχουν σημειώσει οι Oasis.

- To 2002 και μετά από ένα live album («Familiar To Millions»), κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους δίσκο «Heathen Chemistry», που έλαβε πάλι διφορούμενες κριτικές, αν και το single «Stop Crying Your Heart Out» ξεχώρισε στα ραδιόφωνα. H tour για την προώθηση του album φυσικά, ήταν επεισοδιακή. O Noel μαζί με τον Bell και τον κιμπορντίστα Jay Darlington τραυματίστηκαν ελαφρά σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στις Η.Π.Α., με αποτέλεσμα κάποιες εμφανίσεις τους να ακυρωθούν. Στο ευρωπαϊκό σκέλος, οι εμφανίσεις τους στη Γερμανία ακυρώθηκαν μετά από μια έντονη βραδιά του Liam σε ένα μπαρ του Μονάχου, όπου ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, κλώτσησε έναν αστυνομικό και έχασε, δύο δόντια από την αψιμαχία.

- To 2004, o drummer Alan White άφησε την μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Zak Starkey, drummer των The Who και γιο του Ringo Star των Beatles. Εκείνη τη χρονιά οι Oasis ήταν headliners στο Glastonbury Festival για δεύτερη φορά στην καριέρα τους, παρουσιάζοντας ένα greatest hits set, με αφορμή τα 10 χρόνια του «Definitely Maybe». Η εμφάνισή τους χαρακτηρίστηκε «κακή», ενώ το περιοδικό ΝΜΕ την χαρακτήρισε «σκέτη καταστροφή», κυρίως λόγω της εμφανούς βαρεμάρας του Liam στη σκηνή και την αδύναμη ερμηνεία του.

- Ένα χρόνο μετά και ύστερα από πολλά προβλήματα ανάμεσα στα μέλη του γκρουπ, το έκτο album τους «Don’t Believe The Truth» κυκλοφόρησε. Ένα από τα κομμάτια και videoclip που έμειναν από αυτό το album ήταν το «The Importance of Being Idle». Την ίδια χρονιά έκαναν μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία σε 26 χώρες, όλως περιέργως όχι ιδιαίτερα επεισοδιακή και με μεγάλη επιτυχία. Από αυτές τις εμφανίσεις πρόεκυψε το rockumentary «Lord Don’t Slow Me Down».

- Ο Starkey έφυγε από τους Oasis την ίδια χρονιά, μετά την ηχογράφηση του «Dig Out Your Soul», του έβδομου album τους. Αντικαταστάθηκε από τον Chris Sharrock. Για την προώθησή του, ξεκίνησαν μια 18μηνη περιοδεία μαζί με τους Kasabian. To 2009 το συγκρότημα έλαβε το βραβείο για την καλύτερη βρετανική μπάντα στα βραβεία του ΝΜΕ.

- Οι φήμες για αποχώρηση του Noel είχαν αρχίσει να οργιάζουν. Αποκορύφωμα ήταν η ακύρωση της εμφάνισής τους στο φεστιβάλ Rock En Seine στη Γαλλία, μερικά λεπτά πριν βγουν στη σκηνή. Αιτία φυσικά, ήταν ένας ακόμη καβγάς ανάμεσα στα αδέρφια. Αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί όλη η ευρωπαϊκή τους περιοδεία και μια ανακοίνωση ότι το group… δεν υπάρχει πια. Δύο ώρες μετά το συμβάν, ο Noel ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας τους ότι εγκαταλείπει το συγκρότημα, αφού δεν μπορεί πια να δουλέψει με τον Liam.

- Τα εναπομείναντα μέλη της μπάντας, με αρχηγό πια τον Liam συνέχισαν την πορεία τους ως Beady Eye, κυκλοφορώντας δύο albums μέχρι στιγμής, ενώ ο Noel ασχολήθηκε με ένα solo project, τους Noel Gallagher’s High Flying Birds. H τελευταία τους συλλογή με singles από όλη την καριέρα τους ήταν το «Time Flies…1994-2009».

- Στα Brit Awards του 2010 οι Oasis κέρδισαν το βραβείο για το καλύτερο βρετανικό album των τελευταίων 30 ετών. Το βραβείο το παρέλαβε ο Liam μόνος του και έβγαλε έναν λόγο γεμάτο κακίες για τα πρώην μέλη του συγκροτήματος, όχι όμως για τον αδερφό του. Στη συνέχεια, πέταξε το μικρόφωνο και το βραβείο στο κοινό. Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα, είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν μια ένδειξη ευχαριστίας στο κοινό, αλλά παρεξηγήθηκε ως συνήθως.

- Σε μια ψηφοφορία των αναγνωστών του περιοδικού Q που έγινε το 2008 για τα 50 καλύτερα βρετανικά albums, η επιρροή των Oasis φάνηκε όταν τα δύο πρώτα τους albums ψηφίστηκαν στην πρώτη και τη δεύτερη θέση, ενώ το έκτο τους album βρέθηκε στη 14η και το «Be Here Now» στην 22η . Μπάντες όπως οι Arctic Monkeys, οι Kasabian, οι Killers και οι Coldplay, έχουν δηλώσει ότι έχουν επηρεαστεί από τη μουσική και το ύφος των Oasis.

Φωτογραφίες: www.oasisinet.com

Ροζίνα Αράπη