Οπαδοί του John Cage γιόρτασαν αλλαγή συγχορδίας σε τραγούδι διάρκειας 639 ετών

John-cage
ΤΡΙΤΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η εκτέλεση του «ORGAN/ASLSP» που έγραψε ο εμβληματικός συνθέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2640.

Εκατοντάδες οπαδοί του avant-garde συνθέτη John Cage συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο σε μια εκκλησία στο Χάλμπερσταντ της Γερμανίας για να γιορτάσουν την αλλαγή συγχορδίας σε ένα κομμάτι διάρκειας 639 ετών. Η σύνθεση με τίτλο «ORGAN/ASLSP» γράφτηκε το 1987 και είναι πιο γνωστή ως «As Slow As Possible», δηλαδή «όσο αργά γίνεται».

Το υπεραιωνόβιο κομμάτι είναι γραμμένο για ένα ειδικό εκκλησιαστικό όργανο το οποίο εκπέμπει έναν συνεχή ήχο χάρη σε έναν συμπιεστή παραγωγής ενέργειας στο υπόγειο της εκκλησίας. Η εκτέλεση της σύνθεσης ξεκίνησε το 2001 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2640.

Η αλλαγή συγχορδίας της εκτέλεσης από τους σοπράνο Johanna Vargas και του οργανοπαίχτη Julian Lembke σηματοδοτεί τον πρώτο καινούριο ήχο στην σύνθεση εδώ και έξι χρόνια και έντεκα μήνες. Κάθε αλλαγή συγχορδίας πρέπει να εκτελείται χειροκίνητα, με δύο νέους αυλούς να προστίθενται το Σάββατο.

Η επόμενη αλλαγή συγχορδίας έχει προγραμματιστεί για τις 5 Φεβρουαρίου 2022. Οι σημαντικές αυτές αλλαγές στην εκτέλεση του «ORGAN/ASLSP» συνήθως προσελκύουν χιλιάδες θαυμαστές του John Cage, όμως φέτος η προσέλευση ήταν αρκετά περιορισμένη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.