Το βινύλιο ξεπέρασε το CD για πρώτη φορά από το 1986

binulio-pikap-diskos-vinyl-lp Nattapol Meechart
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση αλλά και ανακατατάξεις στην βιομηχανία της μουσικής.

Το βινύλιο μπορεί να έζησε τις πιο ένδοξες στιγμές του στο παρελθόν και να έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά, όμως έχει επιστρέψει δυναμικά στις προτιμήσεις των μουσικόφιλων, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία το κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στην βιομηχανία της μουσικής, όμως είχε και ορισμένες ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικάνικης ένωσης δισκογραφικών εταιρειών (RIIA), στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η αξία των πωλήσεων βινυλίου ανήρθε στα 232,1 εκατομμύρια δολάρια, ενώ των CD μόλις 129,9 εκατομμύρια δολάρια. Είναι η πρώτη φορά από το 1986 – δηλαδή 34 χρόνια – που οι πωλήσεις βινυλίου ξεπερνούν τις πωλήσεις CD.

Τα στοιχεία της RIIA δείχνουν ότι συνολικά οι πωλήσεις έπεσαν κατά 23% στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς λόγω της πανδημίας. Η πτώση όμως στα CD ήταν σημαντική (48%) και στο ψηφιακό τοπίο λίγο καλύτερη (με μια πτώση 22%), όμως οι πωλήσεις βινυλίου παρουσίασαν συνολική αύξηση 4%.

Εξίσου ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 24% οι συνδρομές σε υπηρεσίες streaming, δείχνοντας πως οι μουσικόφιλοι αντιλαμβάνονται πως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να στηρίξουν, έστω και λίγο, τους αγαπημένους καλλιτέχνες τους.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της RIIA