Booker Prize 2020: Brandon Taylor, Diane Cook και Avni Doshi στην βραχεία λίστα

books-biblia-trapezi-bibliothiki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς θα διαγωνιστούν για το ετήσιο βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας.

Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα του βραβείου λογοτεχνίας Booker, στο οποίο κυριαρχούν πρωτοεμφανιζόμενοι και γυναίκες συγγραφείς. Οι έξι συγγραφείς της λίστας των διοργανωτών είναι οι Brandon Taylor, Diane Cook, Tsitsi Dangarembga, Avni Doshi, Maaza Mengiste και Douglas Stuart.

Η ανακοίνωση της βραχείας λίστας πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου και επιλέχθηκαν από 162 βιβλία που συμμετείχαν στην φετινή διοργάνωση. Όλοι οι συγγραφείς της βραχείας λίστας διαγωνίζονται για πρώτη φορά στο βραβείο Booker, ενώ τέσσερις – οι Cook, Doshi, Stuart και Taylor – συμμετέχουν με το λογοτεχνικό ντεμπούτο τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος μόλις δύο συγγραφείς της λίστας είναι άνδρες, ενώ τέσσερα από τα έξι βιβλία κυκλοφόρησαν από ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους. Η μακρά λίστα που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο περιλάμβανε συγγραφείς όπως τις Hilary Mantel και Kiley Reid. Ο νικητής του φετινού βραβείου Booker θα ανακοινωθεί στις 17 Νοεμβρίου.

H βραχεία λίστα έχει ως εξής:

  • Diane Cook (ΗΠΑ), «The New Wilderness» (Oneworld Publications)
  • Tsitsi Dangarembga (Ζιμπάμπους), «This Mournable Body» (Faber & Faber)
  • Avni Doshi (ΗΠΑ), «Burnt Sugar» (Hamish Hamilton, Penguin Random House)
  • Maaza Mengiste (Αιθιοπία/ΗΠΑ), «The Shadow King» (Canongate Books)
  • Douglas Stuart (Σκοτία/ΗΠΑ), «Shuggie Bain» (Picador, Pan Macmillan)
  • Brandon Taylor (ΗΠΑ), «Real Life» (Originals, Daunt Books Publishing)       

«Ως κριτές διαβάσαμε 162 βιβλία, πολλά από τα οποία μεταφέρουν σημαντικά και συνήθως κατά έναν παράξενο τρόπο παρόμοια και προφητικά μηνύματα» δήλωσε η Margaret Busby, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

«Τα καλύτερα μυθιστορήματα συχνά προετοιμάζουν τις κοινωνίες μας για πολύτιμες συζητήσεις και όχι μόνο για τις ανισότητες και τα διλήμματα του κόσμου - είτε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τις ξεχασμένες κοινότητες, τα γηρατειά, τον ρατσισμό ή την επανάσταση όταν είναι απαραίτητο - αλλά και για το πόσο υπέροχο είναι η εσωτερική ζωή του νου, της φαντασίας και του πνεύματος είναι, παρά τις περιστάσεις. Η βραβεία λίστα των έξι συγκεντρώθηκε απροσδόκητα, με φωνές και χαρακτήρες που αντηχούσαν μαζί μας, ακόμη και όταν ήταν πολύ διαφορετικοί» κατέληξε η Busby.