«Πυρ και μανία» ο Kanye West με τις δισκογραφικές και τα βραβεία Grammy

kanye-west Liam Goodner
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έναν αγώνα για να αποδεσμευτεί από τα συμβόλαια του που «ισοδυναμούν με δουλεία».

Απομένουν λίγες εβδομάδες πλέον για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, όμως τις τελευταίες μέρες ο Kanye West έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην καριέρα του ως μουσικός και έχει βάλει στόχο να αποδεσμευτεί από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με την Universal και την Sony/ATV.

«Όλοι στην Universal και Vivendi, σας παρακαλώ καταλάβετε πως θα χρησιμοποιήσω όλα τα ένδικα μέσα και θα χρησιμοποιήσω την φωνή μου μέχρι να αλλάξουν όλα τα καλλιτεχνικά συμβόλαια, ξεκινώντας με την επιστροφή των master [ηχογραφήσεων] μου για τα παιδιά μου. Δεν θα σταματήσω, σας το υπόσχομαι, είμαι μικροπρεπής και το έχω πάρει πολύ προσωπικά» έγραψε ο West την Τετάρτη.

Αφού μοιράστηκε ορισμένα αποσπάσματα των συμβολαίων του με τις εν λόγω δισκογραφικές εταιρείες, ο West αναρωτήθηκε εάν θα επικοινωνήσουν μαζί του και υπογράμμισε πως «όλοι οι μουσικοί θα είναι ελεύθεροι».

«Πιστέψτε με, δεν θα σταματήσω» έγραψε στην συνέχεια ο Αμερικάνος ράπερ και επιχειρηματίας σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Twitter όπου φαίνεται να κατουρά πάνω σε ένα βραβείο Grammy. Οι αναρτήσεις του West απέσπασαν χιλιάδες like και πολλοί χρήστες των social media εξέφρασαν την στήριξη τους στον μουσικό.

Η κόντρα του Kanye West με τις Universal και Sony/ATV κρατά πολλά χρόνια και την περασμένη χρονιά κατέθεσε μήνυση εναντίον τους για τα πνευματικά δικαιώματα και την ιδιοκτησία της μουσικής του. Σύμφωνα με τον ίδιο τα ισχύοντα συμβόλαια «ισοδυναμούσαν με δουλεία» και απαίτησε «να απελευθερωθεί από τα δεσμά» των εταιρειών.  

Αντίστοιχα παράπονα έχει όμως και με τους διοργανωτές των Grammy και τα τελευταία χρόνια δεν εμφανίζεται στις επίσημες τελετές βράβευσης. Παρά το γεγονός ότι έχει τιμηθεί με πάνω από 20 Grammy, νιώθει απογοητευμένος που άλμπουμ του όπως τα «My Beautiful Dark Twisted Fantasy» και «Yeezus» δεν βραβεύτηκαν όσο θα ήθελε.