Πέθανε ο Winston Groom, συγγραφέας του «Φόρεστ Γκαμπ»

forrest-gump
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ είχε εργαστεί ως δημοσιογράφος και έγραψε συνολικά 16 μυθιστορήματα και πεζογραφήματα.

Ο Winston Groom, συγγραφέας και ιστορικός του οποίου το μυθιστόρημα «Φόρεστ Γκαμπ» μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στην μεγάλη οθόνη, πέθανε την περασμένη Πέμπτη στην ηλικία των 77 ετών. Η είδηση του θανάτου του Groom έγινε γνωστή μέσω δήλωσης της κυβερνήτριας της Αλαμπάμα Kay Ivey.

«Με θλίψη μαθαίνω ότι η Αλαμπάμα έχασε έναν από τους πιο χαρισματικούς συγγραφείς της. Αν και θα τον θυμόμαστε για την δημιουργία του “Φόρεστ Γκαμπ”, ο Winston Groom ήταν ένας ταλαντούχος δημοσιογράφος και γνωστός συγγραφέας της αμερικανικής ιστορίας» αναφέρει η Ivey, στέλνοντας τις ευχές της στην οικογένεια του Groom.

Το 1985 ο πατέρας του Groom διηγήθηκε μια ιστορία για τον γιο ενός γείτονα που είχε τεράστια χάρη και ταλέντα, αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ιστορία ενέπνευσε τον Groom να γράψει το «Φόρεστ Γκαμπ» μέσα σε έξι εβδομάδες και το μυθιστόρημα εκδόθηκε την επόμενη χρονιά.

Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος από τον Robert Zemeckis με τον Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1994 και σάρωσε τα Όσκαρ με έξι βραβεία – καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, α’ ανδρικού ρόλου, διασκευασμένου σεναρίου, μοντάζ και ειδικών εφέ – ενώ τιμήθηκε και με τρεις Χρυσές Σφαίρες.

Γεννημένος στην Ουάσιγκτον το 1945 και μεγαλωμένος στην Αλαμπάμα, ο Groom είχε στόχο να ακολουθήσει μια καριέρα στην νομική, μέχρι που ξεκίνησε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και ανακάλυψε το ταλέντο του ως συγγραφέας. Μετά την αποφοίτηση του κατετάγη στον αμερικάνικο στρατό και ολοκλήρωσε μια θητεία στο Βιετνάμ.

Μετά την επιστροφή του στην Αμερική, έπιασε αμέσως δουλειά ως δημοσιογράφος για την Washington Star, ενώ παράλληλα αφιέρωνε τον ελεύθερο χρόνο του στη συγγραφή μυθιστορημάτων και πεζογραφημάτων. Μετά την έκδοση του «Φόρεστ Γκαμπ» το 1995 έγραψε μια συνέχεια με τίτλο «Gump and Co», ενώ ακολούθησαν τα «Gone the Sun», «Such a Pretty, Pretty Girl» και «El Paso», αλλά και ιστορικά βιβλία για τον αμερικάνικο εμφύλιο πόλεμο.

Κατά την διάρκεια την καριέρας του ο Groom τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον βραβείο Πούλιτζερ πεζογραφίας, αλλά και το Harper Lee Award το 2011.