Ο Nick Cave εξηγεί πως αντιλαμβάνεται την ελευθερία

nick-cave Alwin Kuchler
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

«Είναι ικανότητα να παραιτείσαι από τον έλεγχο της έκβασης των πραγμάτων, η απελευθέρωση από τον φόβο» δήλωσε ο Αυστραλός μουσικός.

Πριν από δύο χρόνια, ο Nick Cave δημιούργησε την ιστοσελίδα Red Hand Files, μέσω της οποίας βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους θαυμαστές και απαντά στις ερωτήσεις τους, είτε έχουν να κάνουν με ζητήματα της επικαιρότητας, είτε πιο δημιουργικής φύσεως απορίες. Σε μια νέα ανάρτηση του στην σελίδα, ένας θαυμαστής του τον ρώτησε τι σημαίνει «ελευθερία» για τον ίδιο.

«Η Nina Simone κάποτε είπε ότι ελευθερία σημαίνει να μην έχεις φόβο. Ορισμένες φορές επί σκηνής, συμπλήρωσε, έφτασε σε μια τέτοια κατάσταση. Πώς αποδεσμεύετε κανείς από τον φόβο;» ρώτησε ο Tim τον Αυστραλό μουσικό.

Shutterstock

«Ελευθερία για μένα είναι η ικανότητα να παραιτείσαι από τον έλεγχο της έκβασης των πραγμάτων και έτσι, υπό αυτή την έννοια, συμφωνώ με την Nina Simone: είναι η απελευθέρωση από τον φόβο. Σε αυτές τις φορτικές εποχές, για μένα, ο διαλογισμός, ο χαμός του γιού μου και ακόμα τα γεγονός ότι απλά γερνάω, μου έχουν επιτρέψει να φτάσω σε ένα σημείο όπου δεν νιώθω ότι βρίσκομαι στο έλεος της συνέπειας των πραγμάτων όπως παλαιότερα – δεν έχει σημασία για μένα αυτές τις μέρες όσο το τι συμβαίνει» απάντησε ο Cave.

Ο frontman των Bad Seeds εξήγησε πως εφόσον παραμείνει πιστός στον εαυτό του και ακολουθήσει τις διαισθήσεις του, εάν παραδώσει τον έλεγχο στην έκβαση της ζωής, «τα πράγματα συνήθως καταλήγουν εντάξει». Συνεχίζοντας, Cave αναφέρθηκε στην έννοια της ελευθερίας από καλλιτεχνική σκοπιά και το πώς έχει επηρεάσει την ζωή του.

Invision/AP / Jack Plunkett

«Σε ένα καλλιτεχνικό επίπεδο, παίζω αυτά που θέλω να παίζω και λέω αυτά που θέλω να πω και αφήνω τα πράγματα να πέσουν όπου είναι να πέσουν. Αυτό είναι ένα είδος ελευθερίας. Το σύμπαν έχει δοκιμάσει τα καλύτερα του εναντίον μου, όμως βρίσκομαι ακόμα εδώ» συμπλήρωσε ο Cave, λέγοντας πως το Red Hand Files έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να νιώσει «πιο δυνατός».

«Κάθε απάντηση που γράφω φαίνεσαι σαν μια πράξη παράδοσης, αλλά ταυτόχρονα και ένα είδος θωράκισης – το να είσαι ευάλωτος είναι ένα είδος προστασίας» εξήγησε ο Cave, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους τους έχουν στείλει τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο της μητέρας του την περασμένη εβδομάδα.