Ακούστε το πρώτο original demo της Joni Mitchell

Joni-mitchell
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

«Για πολύ καιρό εναντιωνόμουν στον όρο folk τραγουδίστρια, εκνευριζόμουν όταν μου έβαζαν εκείνη την ταμπέλα» δήλωσε η Καναδή μουσικός.

Η εμβληματική Joni Mitchell μοιράστηκε το πρώτο original demo που ηχογράφησε ποτέ στο ξεκίνημα της πλούσιας καριέρας της. Το τραγούδι με τίτλο «Day After Day» συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή «Joni Mitchell Archives Vol. 1: The Early Years (1963-1967)» που κυκλοφορεί στις 30 Οκτωβρίου.

Ακούστε το «Day After Day» της Joni Mitchell

«Ήταν το πρωτότοκο μου. Δεν ξέρω αν ήταν καλό τραγούδι ή κακό τραγούδι. Ήταν απλά το πρώτο που βγήκε» δήλωσε η Καναδή τραγουδοποιός για το demo του «Day After Day» που ηχογραφήθηκε για τον συνιδρυτή της Elektra Records, Jac Holzman, στις 24 Αυγούστου του 1965.

Αν και το συγκεκριμένο demo δεν αποτελεί την παλαιότερη ηχογράφηση της Mitchell – ο συγκεκριμένος τίτλος πάει στο «House of the Rising Sun» του 1963 – είναι το πρώτο πρωτότυπο demo τραγούδι της, το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ διαθέσιμο μέχρι τώρα. Στο ίδιο session ηχογραφήθηκαν επίσης demo των «What Will You Give Me», «Let It Be Me», «The Student Song» και «Like the Lonely Swallow».

Στην συλλογή υπάρχουν άλλες έξι ώρες ανέκδοτων ηχογραφήσεων στο σπίτι, το ραδιόφωνο και επί σκηνής, αλλά και 29 ακυκλοφόρητα τραγούδια. Το box-set περιλαμβάνει επίσης ένα 40σέλιδο βιβλίο με σημειώσεις του Cameron Crowe και η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.

Jay Blakesberg

Στην ανακοίνωση της η Mitchell αποκάλυψε πως εσκεμμένα είχε «χάσει» πολλά από τα πρώτα της τραγούδια, μόνο για να τα ανακαλύψει αργότερα στην καριέρα της.

«Υφίστανται μονάχα σε αυτές τις ηχογραφήσεις. Για τόσο πολύ καιρό εναντιωνόμουν στον όρο, δεν ήμουν ποτέ folk τραγουδίστρια. Εκνευριζόμουν όταν μου έβαζαν εκείνη την ταμπέλα. Δεν πίστευα ότι περιέγραφε σωστά αυτό που ήμουν. Τότε άκουσα και ήταν όμορφο. Με έκανε να συγχωρήσω τα πρώτα μου βήματα και συνειδητοποίησα ότι ήμουν μια folk τραγουδίστρια» δήλωσε η Mitchell.