7 εκλεκτές «μαύρες φωνές» της παγκόσμιας μουσικής

7-eklektes-maures-fones-tis-pagkosmias-mousikis-eklektes-maures-fones-tis-pagkosmias-mousikis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας υπάρχουν πολλές τραγουδίστριες που έχουν ταράξει τα νερά και έχουν κερδίσει τις καρδιές του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποιες τραγουδίστριες, που ως «μαύρες ιέρειες» έχουν δώσει το δικό τους χρώμα μαγεύοντας, τόσο με το βάθος της φωνής τους , όσο και με το προσωπικό τους στιλ.

Το click@Life διάλεξε 7 από τις σημαντικότερες «μαύρες» φωνές, που μας έχουν αποδείξει μέσα από τις ερμηνείες τους, ότι η μουσική πηγάζει από την καρδιά και χρειάζεται ψυχή για να την αισθανθεί κανείς…

1. Nina Simone - «Η αρχιέρεια της soul »

Η Nina Simone (1933-2003) ήταν τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια της jazz μουσικής. Το έργο της καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της blues και soul μουσικής και η φωνή της χαρακτηρίζεται από πάθος, μεγάλες αναπνοές και ένα ελαφρύ τρεμόπαιγμα.

Άρχισε να γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό το 1959, ερμηνεύοντας σε διασκευή το «I Loves You Porgy» και τη δεκαετία του ’60, η Simone συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα και ηχογράφησε μία σειρά στρατευμένων τραγουδιών, όπως τα «To Be Young, Gifted And Black», που έγινε αργότερα μεγάλη επιτυχία με την φωνή της Aretha Franklin.

Η Simone ήταν πολυδιάστατη ως καλλιτέχνιδα και αυτό γινόταν φανερό στο σύνολο της μουσικής της. Σε μία και μόνη συναυλία, μπορούσε με ευκολία να περνά από gospel ήχους σε blues και jazz και χαρακτηριζόταν από την μεγαλοπρεπή και επιβλητική της παρουσία πάνω στη σκηνή.

2. Etta James - «Ο θρύλος της jazz και της soul»

Η Etta James (1938- 2012) είναι μια από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της jazz. Έγινε γνωστή μέσα από τις επιτυχίες «Dance With Me, Henry», «At Last», «Tell Mama» και «I'd Rather Go Blind», για τα οποία έγραψε η ίδια τους στίχους. Έχει επηρεαστεί από πολλά μουσικά είδη, όπως η blues, η rhythm and blues, η rock ‘n’ roll, η soul, η gospel και η jazz μουσική.

Αντιμετώπισε αρκετά προσωπικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η εξάρτησή της από ουσίες. Είναι νικήτρια 6 βραβείων Grammy και 17 βραβείων Blues Music, ενώ το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στη θέση Νο 22 της λίστας με τους 100 πιο σημαντικούς τραγουδιστές όλων των εποχών και στη θέση Νο 62 της λίστας με τους 100 πιο σημαντικούς καλλιτέχνες.

3. Aretha Franklin - « Η βασίλισσα της Soul»

Η Aretha Franklin (1942) είναι γνωστή ως «Βασίλισσα της soul» και είναι ευρύτατα γνωστή για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στιλ και τις φωνητικές της δυνατότητες, ενώ έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς νέους καλλιτέχνες.

Είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Grammy, ενώ στο διάστημα μεταξύ 1968 - 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία. Για το διάστημα αυτό, η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Ερμηνεία» πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Aretha».

4. Tina Turner - «Η βασίλισσα της rock ‘n’ roll»

Η Tina Turner (1942) είναι τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός. Η καριέρα της μετράει 50 περίπου χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει κερδίσει ευρεία αναγνώριση και πολυάριθμα βραβεία. Κουβαλάει τον τίτλο της «γιαγιάς της rock’n’roll» και έχει καταλάβει τη 17η θέση στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους «100 μεγαλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών».

Έχει κερδίσει συνολικά 8 βραβεία Grammy και έχει πουλήσει περισσότερα εισιτήρια σε συναυλίες από οποιονδήποτε άλλον solo καλλιτέχνη. Μερικές από τις επιτυχίες της είναι «What’s love got to do with it», «Private dancer», «Simply the best», «We don’t need another hero» κ.α.

5. Whitney Houston - «Η φωνή »

Η Whitney Houston (1963-2012) το 2009 κατέλαβε τον τίτλο της «Πιο πολυβραβευμένης γυναίκας τραγουδίστριας όλων των εποχών» από το Βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες, ενώ η τεράστια δύναμη της φωνής της έχει εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά μουσικών καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της καριέρας της, συμπεριλαμβανομένων και των Lady Gaga, Celine Dion κ.α.

Έχει πουλήσει συνολικά περισσότερα από 200 εκατομμύρια άλμπουμ και single, αποκτώντας επάξια μια θέση στη λίστα με τις τραγουδίστριες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις άλμπουμ. Η Houston ήταν η μοναδική καλλιτέχνιδα που κατέκτησε την κορυφή του Billboard 100 επτά συνεχόμενες φορές με τα τραγούδια της «Saving All My Love for You», «How Will I Know», «Greatest Love of All», «I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)», «Didn't We Almost Have It All», «So Emotional» και «Where Do Broken Hearts Go».

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο έγινε στην ταινία «Ο Σωματοφύλακας» το 1992, το σάουντρακ της οποίας «I Will Always Love You» κέρδισε το 1994 το Βραβείο Grammy για το Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς και έχει κατακτήσει την 4η θέση στη λίστα με τα Εμπορικότερα άλμπουμ.

6. Toni Braxton - «Ο θρύλος της r&b»

H Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός, παραγωγός και πιανίστρια έχει κερδίσει συνολικά 6 βραβεία Grammy, 7 βραβεία AMA και 9 βραβεία Billboard. Το πρώτο r&b άλμπουμ της έχει πουλήσει μέχρι και σήμερα 8 εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πάνω από δέκα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Secrets», το οποίο της χάρισε την πρώτη θέση στο Billboard Hot 100 με το single «Unbreak my heart», το οποίο έγινε η πιο μεγάλη επιτυχία στην ιστορία του Billboard, πίσω από το hit της Whitney Houston «I will always love you».

Παρ' όλη την επιτυχία της, η Braxton το 1998 αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης, αλλά το 2000 επέστρεψε ξανά στη μουσική με το Νο 1 σε πωλήσεις άλμπουμ της «The Heat», το οποίο περιλάμβανε την επιτυχία «He Wasn't Man Enough». Από τότε, έχει κυκλοφορήσει αρκετούς ακόμα δίσκους, αλλά με πολύ χαμηλότερες εμπορικές πωλήσεις.

7. Beyonce - «The Dream girl of music»

Γεννημένη το 1981, στο Χιούστον των Η.Π.Α., η Beyonce ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία να ασχολείται με τη μουσική, συμμετέχοντας στο συγκρότημα «Destiny’s child », το οποίο γρήγορα ανακάλυψε η Whitney Houston.

Στα Βραβεία Grammy του 2009, θριάμβευσε με έξι συνολικά Grammy, αριθμό- ρεκόρ μέχρι τότε (το ρεκόρ έσπασε η Adele στα Βραβεία του 2012). Θεωρείται μια από τις πιο ταλαντούχες ερμηνεύτριες της νεότερης γενιάς της r&b, καθώς τόσο με τη μαγευτική φωνή της, όσο και με τις χαρακτηριστικές της χορευτικές κινήσεις στα εντυπωσιακά της shows, έχει δώσει το δικό της ύφος στην r&b σκηνή.

Το 2009 το περιοδικό Forbes την ανέδειξε ως την πιο ισχυρή καλλιτέχνιδα με τη μεγαλύτερη επιρροή, ενώ παράλληλα, έχει λάβει πάνω από 200 αναγνωρισμένα βραβεία στη δεκαετή μουσική της πορεία.

Μαρκέλλα Κουτσομιχάλη

[email protected]