Στα παραμύθια της Natalie Portman δεν χωράνε διακρίσεις

natalie-portman Denis Makarenko
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με νέες παραλλαγές γνωστών παραμυθιών για τη σύγχρονη εποχή.

Η Natalie Portman αυτό τον καιρό προετοιμάζεται εντατικά για την επόμενη περιπέτεια της Marvel, το «Thor: Love and Thunder», τα γυρίσματα της οποία θα ξεκινήσουν σύντομα στην Αυστραλία. Το διάστημα του lockdown είχε ως αποτέλεσμα να «χαλαρώσει» και να μην γυμνάζεται σωστά, με αποτέλεσμα να έχει αρκετό έδαφος να καλύψει μέχρι να είναι στην επιθυμητή φυσική κατάσταση.

Παρά το φορτωμένο της πρόγραμμα όμως, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός βρήκε τον χρόνο να ολοκληρώσει ένα βιβλίο με παραμύθια. Για την ακρίβεια, το βιβλία της Portman αποτελείται από παραλλαγές τριών γνωστών παραμυθιών – «Τα τρία γουρουνάκια», «Ο λαγός και η χελώνα» και «Ο ποντικός του αγρού και ο ποντικός της πόλης» – από τα οποία όμως λείπουν οι διακρίσεις.

Για παράδειγμα, στο παραμύθι με τον βιαστικό και γεμάτο περηφάνεια λαγό, η χελώνα που τελικά καταφέρνει να τον νικήσει στον αγώνα δρόμου είναι γυναικείος χαρακτήρας. «Είναι σχεδόν ένα μήνυμα στον εαυτό μου. Δείξε προσοχή και κατέβασε ταχύτητες» δήλωσε η Portman σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Independent.

«Τα παιδικά βιβλία έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις ζωές μας, γιατί τα διαβάζουμε ξανά και ξανά όσο κανένα άλλο βιβλίο. Έχουν ένα τρόπο να περνάνε πληροφορίες και αξίες, τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς. Όταν διάβαζα αυτά τα βιβλία που έκανε εντύπωση πώς στις κλασικές ιστορίες υπήρχαν κυρίως ανδρικοί χαρακτήρες και σκεφτόμουν τι θα πω στα παιδιά μου – στον γιο και την κόρη μου – για το ποιανού οι ιστορίες είναι σημαντικές να αφηγούμαστε και για τις ζωές ποιανών πρέπει να ενδιαφερόμαστε» εξήγησε η Portman.

Στόχος της με το νέο βιβλίο ήταν τόσο να διατηρήσει το μήνυμα των παραμυθιών, όσο και να τις επεξεργαστεί ώστε να ανταποκρίνονται στον πολιτισμό της σύγχρονης εποχής «όπου υπάρχουν πολλά φύλα και δεν είναι ένας κατά βάση ανδρικός κόσμος». Η Portman θέλει να τονίσει της αξίες της συμπόνιας, της καλοσύνης και της φροντίδας για τον πλανήτη, ενώ παρομοίωσε το βιβλίο της με «μια επιστολή αγάπης» προς τα παιδιά της «για το τι ελπίζω να κάνουν στον κόσμο».