Ο «Monet» του Banksy πουλήθηκε για 7,5 εκατομμύρια λίρες

banksy-show-me-the-monet Guy Bell
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ο αινιγματικός καλλιτέχνης «εκσυγχρόνισε» το ειδυλλιακό τοπίο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή με καρότσια σούπερ μάρκετ και έναν πλαστικό κώνο.

Η παραλλαγή του Banksy στα δημοφιλή νούφαρα του Claude Monet βγήκε στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s την περασμένη Τετάρτη και πουλήθηκε για 7.551.600 λίρες. Το έργο, το οποίο φιλοτέχνησε ο αινιγματικός street artist, είχε εκτιμηθεί αρχικά στις 3,5 με 5 εκατομμύρια λίρες. Η τελική τιμή για τον πίνακα ήταν άκρως εντυπωσιακή, όμως δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ που έθεσε την περασμένη χρονιά με το «Devolved Parliament» που πουλήθηκε για 9,9 εκατομμύρια λίρες.

Ο πίνακας είναι στο γνώριμο στυλ του Γάλλου ιμπρεσιονιστή, όμως στο κατά τ’ άλλα γαλήνιο τοπίο της λίμνης στο δάσους υπάρχουν σκουπίδια όπως καρότσια σούπερ μάρκετ και ένας πλαστικός κώνος. Το «Δείξε μου τον Money» (κατά το «δείξε μου τα λεφτά»), όπως τιτλοφορείται, αποτελεί μέρος της σειράς «Crude Oil» που αποτελείται από αντίστοιχες παραλλαγές κλασικών έργων.

Στην ίδια σειρά υπάρχουν τα ηλιοτρόπια του Vincent van Gogh μαραμένα σε ένα βάζο, οι Nighthawks του Edward Hopper να βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν οργισμένο άνδρα που φορά μποξεράκι με τη βρετανική σημαία και την Kate Moss να έχει αντικαταστήσει την Marilyn Monroe στις μεταξοτυπίες του Andy Warhol.

Wikipedia

Ο Claude Monet ζωγράφισε τον συγκεκριμένο πίνακα το 1899.

«Σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα ζωγραφικής του, ο Banksy έχει πάρει την εμβληματική απεικόνιση του Monet της ιαπωνικής γέφυρας στο δημοφιλή κήπο του ιμπρεσιονιστή αριστοτέχνη στο Ζιβερνύ και το μεταμόρφωσε σε ένα σύγχρονο σκουπιδαριό» δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος σύγχρονης τέχνης του οίκου δημοπρασιών, Alex Branczik.

Συνεχίζοντας ο Branczik σχολίασε πως το έργο θυμίζει «περισσότερο κανάλι παρά ειδυλλιακή λίμνη κρίνων, όπου ο Banksy σκορπίζει στη σύνθεση του Monet πεταμένα καροτσάκια και έναν φωσφοριζέ πορτοκαλί κώνο κυκλοφορίας» και τόνισε πως «ανέκαθεν προφητικός ως φωνή διαμαρτυρίας και κοινωνικής αντίστασης, εδώ ο Banksy ρίχνει φως στην αδιαφορία της κοινωνίας για το περιβάλλον για χάρη της υπερβολικής σπατάλης του καταναλωτισμού».