«Η Billie Eilish καταστρέφει τη χώρα μας και ό,τι αγαπάμε»

billie-eilish Richard Shotwell
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μια νέα διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει τις σκέψεις του επιτελείου του Donald Trump για τους επικριτές του από τον χώρο του θεάματος.

Με το πολιτικό θερμόμετρο στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες να έχει ανέβει στο κατακόρυφο, οι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας έχουν εντατικοποιήσει τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Πολλοί αστέρες της μουσικής και του κινηματογράφου έχουν συστρατευθεί με τον Joe Biden των Δημοκρατικών, όμως ο νυν πρόεδρος Donald Trump δεν έχει καταφέρει να βρει στήριξη στο χώρο του θεάματος που θα ήθελε.

Σύμφωνα με μια νέα διαρροή εγγράφων και άρθρο της Washington Post το επιτελείο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει, κατά έναν έμμεσο τρόπο, πολλές διασημότητες για την προεκλογική εκστρατεία. Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών το οποίο προσέφερε συμβόλαιο αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω διαφημιστικών εταιρειών για μια καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

REX/Shutterstock / Jonathan Alpeyrie

Η υπόθεση μάλιστα περιπλέκεται, επειδή το υπουργείο οφείλει να διατηρεί ουδέτερη πολιτική στάση, όμως ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Michael Caputo φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία και να είχε θέσει αυστηρά πολιτικά κριτήρια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Caputo πρότεινε ως θεματική της καμπάνια το μήνυμα «βοηθώντας τον πρόεδρο θα βοηθήσετε τη χώρα».

Για την διαφημιστική καμπάνια είχε δημιουργηθεί μια λίστα 274 υποψήφιων διασημοτήτων, όμως τελικά μόλις δέκα πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Caputo. Όσοι είχαν ασκήσει κριτική στον Trump, είχαν εκφράσει θαυμασμό για τον Barack Obama ή υποστήριζαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κόπηκαν αυτομάτως από την λίστα.

Τα έγγραφα που έχει στη διάθεση του η Washington Post αποκαλύπτει τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν. Η Jennifer Lopez φέρεται να κόπηκε από τη λίστα λόγω της πρόσφατης εμφάνισης της στο Super Bowl, όπου επέκρινε την μεταναστευτική πολιτική του Trump, ενώ ο σκηνοθέτης Judd Apatow επειδή «πιστεύει ότι ο Trump δεν έχει τις πνευματικές ικανότητες για να είναι πρόεδρος».

Αντίστοιχα η Christina Aguilera, ο Justin Timberlake και ο Adam Levine απορρίφθηκαν επειδή είναι Δημοκρατικοί που στήριξαν τον Obama και τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση πάντως φαίνεται πως ήταν της Billie Eilish, με την επιτροπή του Caputo να εκτιμά πως «δεν είναι οπαδός του Trump» και «καταστρέφει τη χώρα μας και όλα όσα για τα οποία νοιαζόμαστε».

Shutterstock / Ben Houdijk

Οι δέκα καλλιτέχνες που κρίθηκαν αποδεκτοί ήταν οι Dr. Oz, Dennis Quaid, Marc Anthony, Enrique Iglesias, Shulem Lemmer, CeCe Winans, Billy Ray Cyrus, Miranda Lambert, Garth Brooks και Dwayne Wade. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι Wade και Anthony έχουν επικρίνει τον Trump, ενώ ο Brooks στο παρελθόν έχει αρνηθεί να παρευρεθεί σε πολιτικές συγκεντρώσεις του προέδρου. Η Washington Post σχολιάζει πως τελικά τρεις από τους δέκα της λίστας δέχτηκαν αρχικά και έδωσαν συνεντεύξεις, όμως αργότερα αποσύρθηκαν από την καμπάνια ενημέρωσης.