«Χαμηλό έως πολύ χαμηλό», υπό προϋποθέσεις, το ρίσκο μετάδοσης του κορωνοϊού σε συναυλίες

sunaulia-festibal-koino-skini-kosmos-live-concert-audience Goran Djukanovic
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Γερμανική έρευνα έδειξε ότι ο επαρκής εξαερισμός και η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε πως μια ομάδα ερευνητών διοργάνωσε μια συναυλία στη Λειψία της Γερμανίας με στόχο να εξετάσουν το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε μεγάλους εσωτερικούς χώρους και πόσο αποτελεσματικά είναι τα υπάρχοντα μέτρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, το ρίσκο μετάδοσης του ιού είναι «χαμηλό έως πολύ χαμηλό», με την προϋπόθεση ότι το κοινό ακολουθεί τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, τηρούνται οι αποστάσεις και υπάρχει επαρκής εξαερισμός στο χώρο.

Shutterstock / Taya Ovod

Στην έρευνα συμμετείχαν 1400 εθελοντές, οι οποίο φόρεσαν ειδικές μάσκες και εξοπλίστηκαν με ειδικούς πομπούς για να καταγράφονται όλες οι κινήσεις του στο συναυλιακό χώρο. Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς ανέλαβε ο Γερμανός pop καλλιτέχνης Tim Bendzko.

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται τέτοιες συναυλίες. Οι πιθανότητες να κολλήσει κανείς είναι πολύ χαμηλές» δήλωσε ο Dr. Michael Gekle. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι κατά την άφιξη του κόσμου στο συναυλιακό χώρο και τα διαλείμματα, ενώ ο σωστός εξαερισμός και η τήρηση των αποστάσεων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Shutterstock

Παρά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ο Dr. Gabriel Scally, πρόεδρος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας στη Βασιλική Εταιρεία Ιατρικής, ήταν πιο συγκρατημένος, θεωρώντας πως θα ήταν δύσκολο να τηρηθούν οι συγκεκριμένες συνθήκες στον πραγματικό κόσμο.

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας