Προβληματισμός για τις νέες πολιτικές του Spotify για τα πνευματικά δικαιώματα

spotify-smartphone-laptop-mousiki David Molina Grande
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το «Discovery Mode» προσφέρει (θεωρητικά) περισσότερα streams, αλλά και μικρότερες αμοιβές για τους καλλιτέχνες.

Το Spotify έχει καταφέρει να γίνει μια από τις δημοφιλής πλατφόρμες streaming μουσικής, όμως πολλοί καλλιτέχνες έχουν εκφράσει πολλούς προβληματισμούς και διαφωνίες σχετικά με τις πληρωμές ανά stream. Πρόσφατα μάλιστα μια ένωση μουσικών ξεκίνησε μια καμπάνια απαιτώντας καλύτερες αμοιβές από την πλατφόρμα, η οποία απάντησε με μια νέα υπηρεσία που φέρεται να βελτιώνει την παρουσία συγκεκριμένων τραγουδιών, με αντάλλαγμα όμως ακόμα χαμηλότερες πληρωμές για πνευματικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, το «Discover Mode» πλέον θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε τραγούδια που θα επιλέξει ο καλλιτέχνης, ώστε να εμφανίζονται πιο συχνά στις προτάσεις μέσω των υπηρεσιών Autoplay και Radio. Συνήθως ο σχετικός αλγόριθμος του Spotify λαμβάνει υπόψη τις ώρες που ακούει ένα χρήστης μουσική, την διάρκεια και το τέμπο των τραγουδιών, για να προτείνει άλλα τραγούδια.

Shutterstock / Kaspars Grinvalds

Το Discovery Mode όμως θα δίνει μια «ώθηση» σε συγκεκριμένα τραγούδια, με αντάλλαγμα όμως μειωμένες αμοιβές για τα streams. Αξίζει να σημειωθεί πως το Spotify δεν προσφέρει καθόλου εγγυήσεις ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποφέρει περισσότερα stream, ενώ ούτε έχει ξεκαθαρίσει πόσο χαμηλότερη θα είναι η αμοιβή σε αυτή τη περίπτωση.

Ανεξάρτητα όμως από το κατά πόσο το Discovery Mode μπορεί να βελτιώσει την αναγνωρισιμότητα ενός τραγουδιού στις προτάσεις της πλατφόρμας, το νέο feature ενδέχεται να λειτουργήσει αρνητικά για τους καλλιτέχνες μακροπρόθεσμα, αφού όσο περισσότεροι το χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερο θα συμπιεστούν προς τα κάτω οι συνολικές αμοιβές.

Shutterstock

Η γενικότερη ασάφεια πάντως στο χώρο των streaming έχει ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με αυτά. Το βρετανικό κοινοβούλιο πρόσφατα ξεκίνησε μια έρευνα πάνω στην οικονομία των streaming και μεταξύ άλλων θα εξετάσει εάν τα παθητικά streams (πχ τα Radio και Autoplay του Spotify) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως το airplay στο ραδιόφωνο, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις πληρωμές για τα πνευματικά δικαιώματα.