Bookshop: Ο «επαναστατικός» ανταγωνιστής της Amazon

biblia-bibliopoleio Dusan Petkovic
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η νέα πλατφόρμα που θυμίζει το Bandcamp έχει καταφέρει να φέρει κοντά το αναγνωστικό κοινό με τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλείο εν μέσω πανδημίας.

Μπορεί να φαντάζει σχεδόν αστείο πια, αλλά υπήρχε μια εποχή που ο Jeff Bezos δυσκολευόταν να στηρίξει την Amazon, ιδίως όταν έσκασε η φούσκα των dotcom πριν από 20 περίπου χρόνια. Πλέον, η γιγάντια εταιρεία εμπορεύεται τα πάντα, από νέες τηλεοπτικές σειρές, μέχρι υγειονομικό εξοπλισμό και φαγητό.

Για πολλά οι πωλήσεις βιβλίων συντηρούσαν την Amazon, σε βαθμό που η εταιρεία κατάφερε να εκτοπίσει τους ανταγωνιστές της και να αναμορφώσει τον εκδοτικό χώρο. Μπορεί η Amazon να είναι σχεδόν ταυτόσημη με την ιδέα ενός διαδικτυακού βιβλιοπωλείου, όμως από τον περασμένο Ιανουάριο έχει έναν νέο ανταγωνιστή – το Bookshop.org.

Shutterstock / Don Pablo

Αυτή η νέα εταιρεία έχει στόχο να φέρει μαζί τους αναγνώστες με τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και έχει καταφέρει να σημειώσει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ, ενώ πλέον ξεκινά να λειτουργεί στη Μεγάλη Βρετανία. Το Bookshop ακολουθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο του Bandcamp επιτρέποντας στα βιβλιοπωλεία να δημιουργήσουν τα δικά τους online καταστήματα στην πλατφόρμα του. Σε αντάλλαγμα για το digital storefront και τις υπηρεσίες πελατών, το Bookshop κρατά το 30% από τις πωλήσεις.

«Είναι μια τρελή πορεία. Μετά από πέντε εβδομάδες που ξεκινήσαμε πιστεύαμε πως θα περνάγαμε τους επόμενους έξι μήνες κάνοντας ρυθμίσεις, βελτιώσεις και μικρές αλλαγές. Τότε χτύπησε ο Covid-19 και ξαφνικά κάναμε τεράστιες δουλειές» δήλωσε στον Guardian ο συγγραφέας και συνιδρυτής του Bookshop, Andy Hunter.

Shutterstock / Logan Bush

Αρχικά το Bookshop συνεργαζόταν με 250 βιβλιοπωλεία, όμως πλέον ο αριθμός έχει ξεπεράσει τα 900. «Εκεί που πουλάγαμε βιβλία αξίας 50.000 δολαρίων όλο το Φεβρουάριο, πήγαμε στα 50.000 δολάρια την ημέρα το Μάρτιο και στα 150.000 δολάρια την ημέρα τον Απρίλιο» εξήγησε ο Hunter. Οι ημερήσιες πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας έφτασαν το ένα εκατομμύριο δολάριο τον Ιούνιο.

Το εγχείρημα έχει ήδη αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές, με τον εκδότη της Picador Philip Gwyn Jones να χαρακτηρίζει το Bookshop ως «μια εξαιρετικά επαναστατική στιγμή στην ιστορία των βιβλιοπωλείων στη Μεγάλη Βρετανία και στην εξέλιξη της σχέση μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστών».

Shutterstock

«Είναι δύσκολο για εμάς να ανταγωνιστούμε κάποιον που έχει τις δικές του αποθήκες και ορισμένες φορές πουλά βιβλία κάτω του κόστους ή με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους. Εμείς απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Οπότε είναι καλό που το Bookshop θα ανταγωνιστεί την Amazon κατά έναν τρόπο που δεν μπορούμε μόνοι μας ή και συλλογικά» δήλωσε η Georgia Eckert του βρετανικού βιβλιοπωλείου Imagined Things.