Οι συνθέτες του «Doctor Who» μετέτρεψαν το διαδίκτυο σε μουσικό όργανο

laptop-mousiki-piano-kamera-internet-texnologia Shyntartanya
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκτελέσουν το «Latency» που γράφτηκε με μοναδικό τρόπο μέσω του διαδικτύου.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν εμπνεύσει πολλούς δημιουργούς να προσεγγίσουν με νέους τρόπους την τέχνη τους, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. Οι συνθέτες του μουσικού θέματος του «Doctor Who» και πολλών άλλων εμβληματικών εκπομπών του BBC αποφάσισαν να «εργαλιοποιήσουν» το διαδίκτυο κατά ένα μοναδικό τρόπο για να γράψουν ένα νέο κομμάτι.

Πιο συγκεκριμένα οι μουσική του Radiophonic Workshop εμπνεύστηκαν από τις βιντεοκλήσεις μέσω Zoom που έγιναν ο κανόνας κατά την περίοδο του lockdown και χρησιμοποίησαν τη φυσική καθυστέρηση (lag) για να δημιουργήσουν μια «λούπα μουσικής». Μιλώντας στον Guardian, ο Bob Earland εξήγησε πως «ο ήχος στέλνεται σε κάποιον, εκείνος προσθέτει και συνεχίζει να τον μοιράζεται».

Shutterstock / Volha Werasen

Ο συγκεκριμένος τρόπος σύνθεσης, σχολίασε ο Roger Limb, δίνει τη δυνατότητα στους συνθέτες να δημιουργήσουν πιο αυθόρμητα, λέγοντας πως «αυτό που απολάμβανα ήταν να περιμένω να ακούσω τι έκανα στον προηγούμενο γύρο, περιμένοντας περίπου πέντε δευτερόλεπτα, να το ακούσω και μετά να αντιδράσω ο ίδιος».

«Η ιδέα αντικατοπτρίζει την εποχή μας. Είμαστε όλοι υπόλογοι στο διαδίκτυα τώρα κατά έναν τρόπο που δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα ήμασταν. Ο Bob και ο Paddy [Kingsland] είχαν μια ιδέα που κυριολεκτικά χρησιμοποιεί αυτό στο οποίο βασιζόμαστε για δημιουργικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας κάτι το οποίο όλου θεωρούμε δεδομένο, αλλά με έναν καλλιτεχνικό τρόπο.

Shutterstock / Atanas Bezov

Το Radiophonic Workshop θα εκτελέσει το μουσικό έργο «Latency» – το οποίο πήρε το όνομα του από τον τεχνικό όρο για την καθυστέρηση στη μεταφορά ψηφιακών δεδομένων – μαζί με άλλες συνθέσεις στο κανάλι τους στο YouTube στις 22 Νοεμβρίου.