Πουλήθηκε η συλλογή γραμμάτων και ανέκδοτων στίχων του Bob Dylan

bob-dylan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σε μια από τις επιστολές ο βραβευμένος με Νόμπελ μουσικός μίλησε για τον αντισημιτισμό και εξήγησε γιατί άλλαξε το όνομα του.

Μια σπάνια συλλογή εγγράφων του Bob Dylan, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ανέκδοτοι στίχοι και γράμματα όπου μοιράστηκε μεταξύ άλλων τις σκέψεις του για τον αντισημιτισμό, πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 495.000 δολάρια.

Η συλλογή των εγγράφων που πωλήθηκε μέσω του οίκου πλειστηριασμών RR Auction στη Βοστώνη, ανήκε στον Αμερικανό καλλιτέχνη της blues, Tony Glover, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Dylan. Οι δύο μουσικοί είχαν κάνει τα πρώτα τους βήματα στην Μινεάπολη τη δεκαετία του 1960.

Στη συλλογή, την οποία απέκτησε ένας ανώνυμος αγοραστής στη δημοπρασία, συμπεριλαμβάνονται τα πρακτικά των συνεντεύξεων μεταξύ Dylan και Glover που πραγματοποιήθηκαν το 1971, αλλά και οι επιστολές που αντάλλαξαν μεταξύ τους εκείνη την εποχή.

Σε μια από τις συνεντεύξεις ο Dylan μίλησε για τον αντισημιτισμό και εξήγησε ότι άλλαξε το όνομα το από Robert Zimmerman επειδή «πολύς κόσμος είχε την εντύπωση πως οι Εβραίοι ήταν απλά τοκογλύφοι και έμποροι», ενώ αλλού αποκάλυψε πως το «Lay Lady Lay» γράφτηκε για την Barbra Streisand.

Ανάμεσα στους ανέκδοτους στίχους της συλλογής είναι ένα τραγούδι που έγραψε ο Dylan τον Μάιο του 1962 μετά από μια επίσκεψη στον θρύλο της folk, Woody Guthrie.