Το μοντέλο πληρωμών των υπηρεσιών streaming «απειλεί το μέλλον της μουσικής»

akoustika-mousiki-streaming-laptop
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Καλλιτέχνες στη Μεγάλη Βρετανία τόνισαν την ανάγκη για άμεση βελτίωση των αμοιβών τους από το streaming μουσικής.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη βιομηχανία του θεάματος και ιδιαίτερα στο χώρο της μουσικής, καθώς οι καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να αναβάλλουν συναυλίες και περιοδείες. Με πολλούς μουσικούς πλέον να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τις αμοιβές που εισπράττουν από τις πλατφόρμες streaming όπως τα Spotify, iTunes και Amazon Music.

Στη Μεγάλη Βρετανία μάλιστα, ο Ed O’Brien των Radiohead, ο Guy Garvey των Elbow, η Nadine Shah και ο Tom Gray των Gomez δήλωσαν σε βουλευτική επιτροπή της χώρας πως οι μικρές αμοιβές «απειλούν το μέλλον της μουσικής». Η επιτροπή ψηφιακών μέσων, πολιτισμού και αθλητισμού ξεκίνησε να εξετάζει την οικονομία των πλατφόρμων streaming μουσικής την Τρίτη.

Shutterstock

Εκεί ο Garvey σχολίασε πως μπορεί να ακούγεται «πολύ δραματικό», όμως τόνισε πως «εάν οι μουσικοί δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους, τότε δεν θα έχουμε μουσική αύριο». Ο O’Brien από την πλευρά του εξήγησε πως η πανδημία έχει δυσκολέψει τα πράγματα, ειδικά για τους νέους καλλιτέχνες που έχουν μεγάλη οικονομική εξάρτηση από τις ζωντανές εμφανίσεις.

Την περασμένη χρονιά τα έσοδα από το streaming μουσικής ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο λίρες, ωστόσο η επιτροπή σημείωσε ότι οι καλλιτέχνες έλαβαν μόλις το 13%. Η Shah εκτίμησε πως πολλοί καλλιτέχνες φοβούνται να καταγγείλουν αυτό το μοντέλο πληρωμών, καθώς θεωρούν πως έτσι θα χάσουν την «εύνοια» των πλατφόρμων streaming και μεγάλων δισκογραφικών.

Shutterstock / Roman Rvachov

«Το εγγενές πρόβλημα που έχουμε ως μουσικοί είναι ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Είναι σαν θεραπεία. Για χρόνια είχα κατάθλιψη και κράτησα το κεφάλι μου πάνω από το νερό γιατί είμαι σε αυτό το συγκρότημα με τους αδελφούς μου. Θα το έκανα δωρεάν και αυτό ακριβώς είναι που εκμεταλλεύονται» τόνισε ο O’Brien.