Ο Bob Dylan πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα ολόκληρης της δισκογραφίας του

bob-dylan Chris Pizzello
ΤΡΙΤΗ, 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η Universal Music συμφώνησε να πληρώσει 300 εκατομμύρια δολάρια για όλα τα τραγούδια του εμβληματικού μουσικού.

Ο Bob Dylan φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με την Universal Music για την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων του για ολόκληρη τη δισκογραφία του, με τους New York Times μάλιστα να αποκαλύπτουν πως τα 600 περίπου τραγούδια κοστολογούνται στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια του Νομπελίστα μουσικού, από τις πρώτες του επιτυχίες όπως τα «Blowin’ In The Wind», «The Times Are A-Changing» και «Like A Rolling Stone», μέχρι το φετινό «Rough and Rowdy Ways».

Οι συμφωνίες για την πώληση των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, με το Billboard να εκτιμά πως οι λόγοι για το οποίους ένας καλλιτέχνης θα πάρει την σχετική απόφαση είναι πολλοί: από την περιορισμένη δυνατότητα ζωντανών εμφανίσεων (ειδικά πλέον λόγω της πανδημίας) και την άνθιση του streaming, μέχρι τις ενδεχόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ενδέχεται να εφαρμόσει ο νέοεκλεγέντας πρόεδρος Joe Biden.

REX/Shutterstock

Αντίστοιχες συμφωνίες παραχώρησης πνευματικών δικαιωμάτων υπέγραψαν την περασμένη χρονιά οι Stevie Nicks, Blondie, Chrissie Hynde και The Killers, όμως η περίπτωση του Dylan είναι ξεχωριστή. Πέραν της σημαντικής κληρονομιάς του ως καλλιτέχνης με τεράστια επιρροή, ο Dylan έχει αναγνωριστεί ως κύριος συνθέτης στα περισσότερα τραγούδια, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα χρειαστεί να μοιραστεί τα έσοδα από τη χρήση τραγουδιών με άλλους συνεργάτες του Dylan και θα έχει τον πλήρη έλεγχο τους.

«Δεν είναι μυστικό ότι η τέχνη της τραγουδοποιίας είναι το θεμελιώδες κλειδί για όλη την υπέροχη μουσική, ούτε είναι ένα μυστικό ότι ο Bob είναι ένας από τους σπουδαιότερους που ασκεί αυτή τη τέχνη» σχολίασε ο Lucian Grainge της Universal Music Group, ενώ η Jody Gerson τόνισε πως είναι «τιμή και ευθύνη» που θα μπορεί να «παρουσιάζει το έργο ενός εκ των σπουδαιότερων καλλιτεχνών όλων των εποχών, του οποίου η πολιτιστική αξία είναι αδιαμφισβήτητη».