Ο Jimmy Page απαιτεί «δίκαιες πληρωμές» για τους μουσικούς από τις εταιρείες streaming μουσικής

Jimmy-page Lucy Young
ΤΡΙΤΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Μέσω ανοιχτής επιστολής στα social media έστειλε ο κιθαρίστας των Led Zeppelin το μήνυμα του για αλλαγές στην πολιτικές πληρωμών.

Μετά την ψηφιακή επανάσταση που έφερε στο χώρο της μουσικής το CD, ακολούθησε η διαδικτυακή επανάσταση των mp3 στις αρχές του 2000 και πλέον η μουσική βιομηχανία έχει μπει στην εποχή του streaming. Παρά τις πολλές ευκολίες που προσφέρουν πλατφόρμες όπως τα Apple Music και Spotify, το τελευταίο διάστημα έχουν εκφραστεί πολλές ενστάσεις, ιδίως σε σχέση με τις αποζημιώσεις ανά stream προς τους καλλιτέχνες.

Σε μια νέα ανοιχτή επιστολή του, ο Jimmy Page αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα της εξεταστικής επιτροπής ψηφιοποίησης, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού στη Μεγάλη Βρετανία. Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζει η επιτροπή είναι το επιχειρηματικό μοντέλο των πλατφόρμων streaming και οι πολιτικές πληρωμών προς τους καλλιτέχνες.

Having recently viewed the Select Committee for Music Streaming on 24 November 2020 I feel compelled to write this...

Posted by Jimmy Page on Wednesday, December 9, 2020

«Εκτιμώ πλήρως το δίλημμα που περιβάλλει τα δικαιώματα του streaming που πρέπει να καταβληθούν ορθά σε όλους τους μουσικούς και τους μουσικοσυνθέτες που δημιούργησαν τη μουσική. Όσο πιο γρήγορα οι εταιρείες streaming αρχίσουν να πληρώνουν δίκαια όλους τους μουσικούς των οποίων η μουσική παίζεται ή προβάλλεται μέσω του Διαδικτύου και να καταβάλουν δίκαια δικαιώματα σε όσους μας δίνουν μεγάλη ευχαρίστηση αντί σε εκείνους που το εκμεταλλεύονται, τόσο το καλύτερο» αναφέρει ο Page σε Facebook και Instagram.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το Ivors Academy, το 82% δήλωσε πως βγάζει λιγότερο από 200 λίρες τη χρονιά από τις υπηρεσίες streaming, ενώ το 92% αναφέρει πως οι πληρωμές από τις πλατφόρμες streaming αντιστοιχούν σε λιγότερο από 5% του εισοδήματος του.