Μεγάλη αβεβαιότητα για τις περιοδείες μετά το Brexit

periodeia-mousiki-skini-eksoplismos-anamoni
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να απέρριψε πρόταση της ΕΕ που θα επέτρεπε σε μουσικούς να περιοδεύουν για 90 μέρες χωρίς βίζα.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επισημοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2021 φαίνεται πως θα έχει τελικά τεράστιες συνέπειες στο χώρο του θεάματος, με τους μουσικούς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών δε συμπεριλαμβάνει τους μουσικούς, με αποτέλεσμα η γραφειοκρατία και το κόστος μιας περιοδείας να αυξάνεται σημαντικά.

Τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε την ΕΕ για αυτό το γεγονός, σχολιάζοντας πως οι Ευρωπαίοι δε δέχτηκαν τις σχετικές προτάσεις της. Σύμφωνα όμως με άρθρο της Independent, το Λονδίνο είναι που φέρεται να απέρριψε την πρόταση της ΕΕ για τη δυνατότητα στους μουσικούς να μπορούν να περιοδεύσουν για 90 μέρες χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας.

Shutterstock / Michal Durinik

«Συνήθως στις συμφωνίες μας με τρίτες χώρες, υπάρχει [πρόβλεψη] ώστε να μην είναι απαραίτητες οι βίζες [εργασίας] για τους μουσικούς. Προσπαθήσαμε να τη συμπεριλάβουμε, αλλά η Μεγάλη Βρετανία είπε όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή της εφημερίδας που βρέθηκε κοντά στις διαπραγματεύσεις. Ο λόγος για την απόρριψη της πρότασης φέρεται να ήταν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει τις ίδιες ελευθερίες μετακίνησης σε Ευρωπαίους καλλιτέχνες που σκοπεύουν να επισκεφτούν τη χώρα.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε το άρθρο της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για «λανθασμένη και παραπλανητική σπέκουλα από ανώνυμες πηγές της ΕΕ» και επανέλαβε τον ισχυρισμό πως η Μεγάλη Βρετανία ήταν υπέρ «μιας πολύ πιο φιλόδοξης συμφωνίας για την προσωρινή μετακίνηση ταξιδιωτών για εργασία, η οποία θα κάλυπτε μουσικούς και άλλους, όμως η ΕΕ απέρριψε τις προτάσεις μας».

Όπως είναι αναμενόμενο η είδηση έχει τεράστια αναστάτωση το χώρο του θεάματος, ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς πλέον θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μεγάλη γραφειοκρατία και να πληρούν συγκεκριμένους όρους ώστε να μπορέσουν να κάνουν περιοδείες στην Ευρώπη. Πολλά μεγάλα αστέρια και παράγοντες της βιομηχανίας της μουσικής έχουν ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση.

«Η βιομηχανία της μουσικής ήδη αντιμετωπίζει μια καταστροφική κατάσταση από το lockdown λόγω του κορωνοϊού» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του UK Live Music Group, Greg Parmely, ζητώντας παράλληλα λεπτομέρειες για τις προτάσεις που έκανε η ΕΕ και που θα επέτρεπαν σε μουσικούς να κάνουν περιοδείες χωρίς βίζα.

Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλες δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την εξέλιξη, η Independent στήριξη τις πηγές του και δήλωσε πως οι  Βρετανοί διαπραγματευτές «αρνήθηκαν να συμφωνήσουν επειδή είπαν ότι βάζουν τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση. Είναι αναληθές ότι είπαν πως ζήτησαν κάτι πιο φιλόδοξο».