Gary Numan: «Πληρώθηκα μόλις 40 ευρώ για ένα εκατομμύριο streams»

gary-numan Tracy Daniel
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής θεωρεί ότι οι υπηρεσίες streaming «δεν αξίζουν» τον κόπο.

Τα τελευταία χρόνια οι διαδικτυακές υπηρεσίες streaming έχουν αναπτυχθεί ραγδαία και πλέον παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως απολαμβάνει ο κόσμος ταινίες, σειρές και μουσική. Ωστόσο, παρά τα πολλά προτερήματα των πλατφόρμων αυτών, έχουν εκφραστεί αρκετοί ενδοιασμοί και ενστάσεις, ιδιαίτερα ως προς τις αμοιβές που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες για τα χρήση της μουσικής τους.

Η περίπτωση του Gary Numan είναι ενδεικτική, καθώς ο Βρετανός μουσικός αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο Sky News ότι πληρώθηκε μόλις 37 λίρες (περίπου 40 ευρώ) για ένα εκατομμύριο streams ενός τραγουδιού του. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως κυριολεκτικά δεν άξιζε τον κόπο να εκτυπώσει την ηλεκτρονική ενημέρωση.

Shutterstock / Tom Rose

Οι δηλώσεις του Βρετανού μουσικού έγιναν μετά τις πρόσφατες ακροάσεις τις ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εξετάζει τα οικονομικά μοντέλα των υπηρεσιών streaming. Σύμφωνα με τον Numan «η λύση είναι απλή. Οι εταιρείες streaming θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα λεφτά. Έχουν [τη μουσική] δωρεάν».

«Έλαβα πριν καιρό μια ενημέρωση για ένα από τα τραγούδια μου που είχε πάνω από ένα εκατομμύριο streams και ήταν για 37 λίρες. Πληρώθηκα 37 λίρες για ένα εκατομμύριο streams. Πριν από ένα χρόνο έλαβα την ενημέρωση για τα streaming και απλά την εκτύπωσα. Κοίταξα μισή ώρα αργότερα και ακόμα εκτύπωνε. Ήταν εκατοντάδες σελίδες. Στο τέλος ήταν για 112 λίρες [99 ευρώ]. Δεν άξιζε το χαρτί και μου πήρε μισή ώρα εκτύπωσης» τόνισε ο Numan.