Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Καναδά και Κίνας λόγω των Wu-Tang Clan

wu-tang-clan hurricanehank
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Αφορμή για τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αποτέλεσε ένα μπλουζάκι βασισμένο στο σήμα του εμβληματικού hip-hop συγκροτήματος.

Η απόφαση ενός υπαλλήλου της καναδικής πρεσβείας στην Κίνα να δημιουργήσει ένα μπλουζάκι για τον κορωνοϊό χρησιμοποιώντας το σύμβολο των Wu-Tang Clan έχει δημιουργήσει διπλωματικές εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα στο μπλουζάκι φιγουράρει το «W» των Wu-Tang Clan με τη λέξη «Wuhan», το όνομα της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Ωστόσο, οι αρχές της Κίνας προσβλήθηκαν καθώς θεωρούν ότι το «W» θυμίζει νυχτερίδα και ως εκ τούτου παραπέμπει στη συνωμοσιολογία σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.

«Λυπούμαστε για την παρανόηση. Το λογότυπο του t-shirt που σχεδιάστηκε από ένα μέλος της πρεσβείας απεικονίζει ένα στυλιζαρισμένο W και δεν έχει σκοπό να μοιάζει με νυχτερίδα. Δημιουργήθηκε από την ομάδα των υπαλλήλων της πρεσβείας που εργάστηκαν για τον επαναπατρισμό Καναδών στις αρχές του 2020» δήλωσε εκπρόσωπος της καναδικής πρεσβείας στο Reuters.

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν αποδέχτηκε την απολογία και τις εξηγήσεις της πρεσβείας και σχολίασε πως το συμβάν «είχε τρομερό αντίκτυπο και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια» στον κινεζικό λαό.