Οι Beach Boys πούλησαν τα πνευματικά δικαιώματα της δισκογραφίας και του brand τους

beach-boys
ΣΑΒΒΑΤΟ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Η Iconic Artists Group του Irving Azoff ελέγχει πλέον την πνευματική ιδιοκτησία του συγκροτήματος, δίνοντας λύση σε μια διένεξη δεκαετιών.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί καλλιτέχνες, όπως ο Bob Dylan, ο Neil Young και η Stevie Nicks, έχουν πουλήσει τα πνευματικά δικαιώματα της δισκογραφίας τους σε επενδυτές. Τελευταίοι καλλιτέχνες που ακολουθούν αυτή την τάση είναι οι Beach Boys, οι οποίοι σύμφωνα με άρθρο του Rolling Stone πούλησαν τις master ηχογραφήσεις, αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα του ίδιου του συγκροτήματος στην Iconic Artists Group του Irving Azoff.

Την απόφαση για την πώληση πήραν τα μέλη των Beach Boys - Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, καθώς και τα παιδιά του Carl Wilson, Jonah και Justyn, οι οποίοι ανέλαβαν τη διαχείριση της περιουσίας του πατέρας του μετά το θάνατο του το 1998. Βάσει της συμφωνίας οι Beach Boys διατηρούν ένα ποσοστό στα περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο η Iconic έχει τον έλεγχο και τελευταίο λόγο σε όλες τις μεγάλες επιχειρηματικές αποφάσεις για τους Beach Boys.

Η κίνηση μπορεί να φαντάζει λίγο υπερβολική, ωστόσο η πώληση στην Iconic δίνει λύση σε ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο συγκρότημα. Πιο συγκεκριμένα το 1969 ο Murry Wilson, πατέρας των Brian, Dennis και Carl, πούλησε την εκδοτική εταιρεία των Beach Boys στην A&M Records για 700.000 δολάρια.

Έκτοτε τα μέλη του συγκροτήματος απέκτησαν ξεχωριστούς μάνατζερ και συχνά κατέληγαν στα δικαστήρια με αφορμή τα συγγραφικά δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια ο Love έχει κάνει περιοδείες ως Beach Boys, ενώ ο Wilson έκανε solo εμφανίσεις. Πλέον όμως αυτό δε θα αποτελεί πρόβλημα αφού η Iconic θα παίρνει όλες τις επιχειρηματικές αποφάσεις. Δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό το οποίο θα εισπράξουν οι Beach Boys από τη συμφωνία.

Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει το brand των Beach Boys στη σύγχρονη εποχή με νέα ντοκιμαντέρ, βιογραφικές ταινίες αλλά και την προώθηση της χρήσης της μουσικής τους σε soundtrack άλλων παραγωγών. «Καμία ευκαιρία δε θα πάει ανεκμετάλλευτη. Μπορεί να υπάρξει ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ, πράγματα που δεν έχουμε κάνει ποτέ» σχολίασε ο Love.