Οι «Gilbert & George» και οι «covid free» δημιουργίες τους

gilbert-george
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ο Gilbert Prousch και ο George Passmore είναι ένα δίδυμο Άγγλων καλλιτεχνών γνωστοί ως «Gilbert & George». Είναι ευρέως γνωστοί για την ξεχωριστή συνεισφορά τους στην performance art και στις φωτογραφικές, graphic style, δημιουργίες τους που χαρακτηρίζονται από έντονα φωτεινά χρώματα.

Η καλλιτεχνική τους προσέγγιση ανέκαθεν ήταν αντι-ελιτιστική, υιοθετώντας το σύνθημα «Τέχνη για Όλους». Αν και εργάζονται με τη χρήση μιας ποικιλίας μέσων, πάντα όταν αναφέρονται στα έργα τους τα χαρακτηρίζουν ως «γλυπτά».

Είναι ευρέως γνωστοί για τις πολιτικά συντηρητικές τους πεποιθήσεις, ενώ έχουν δηλώσει ανοιχτά τον θαυμασμό τους για τη Margaret Thatcher λόγω του ότι έχει συνεισφέρει πολύ στην τέχνη. Και οι δύο είναι οπαδοί του Brexit και του Συντηρητικού Κόμματος.

whitecube

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες για τον Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, που είχε ως αποτέλεσμα τον βανδαλισμό και την απομάκρυνση πολλών αγαλμάτων που απεικονίζουν πρόσωπα που εμπλέκονται στην βρετανική αποικιοκρατία, το εμπόριο σκλάβων κλπ., δήλωσαν στη Guardian ότι είναι κατά. Όπως αναφέρουν, «είναι μέρος της πόλης» και η απομάκρυνσή τους είναι «επαίσχυντη».

Φέρνουν ως παράδειγμα τον Καίσαρα και τη Ρώμη λέγοντας ότι, «Αν πας στη Ρώμη θα δεις και θα θαυμάσεις ένα σωρό αγάλματα του Καίσαρα που έχει κάνει τόσα άσχημα πράγματα. Δεν θα καταστρέψεις όμως όλα τα κεφάλια των αγαλμάτων αυτών».

whitecube

Η τελευταία τους δουλειά δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown και είναι η έκθεση μιας επικής σειράς φωτογραφιών με τίτλο «The New Normal Pictures». Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που τράβηξαν λίγο πριν την πανδημία, δημιουργούν σύνθετα φωτομοντάζ στα οποία φαίνονται ζαλισμένοι και «χυμένοι» στους δρόμους του Λονδίνου.

Αν και εκτιμούν την ομορφιά του να περπατούν στους ήσυχους πλέον, δρόμους του Λονδίνου, βλέποντας τόσο κόσμο να πεθαίνει λόγω του ιού,  νιώθουν μόνο βαθιά θλίψη. Θυμώνουν όταν ακούγεται ότι υπάρχει και η θετική πλευρά της κρίσης αυτής και τη θεωρούν πολύ εγωιστική προσέγγιση.

Η νέα πραγματικότητα που έχει φέρει ο Covid -19 έχει προκαλέσει μόνο ύφεση. Όχι μόνο στην οικονομία τον χωρών αλλά και στις ζωές των ανθρώπων. Πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, έχουν αρρωστήσει ενώ παράλληλα έχουν χαθεί πολλές ζωές.

Το  τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του μουσείου «Gilbert and George Centre» στο «East End» το οποίο θα αποτελέσει το «σπίτι της τέχνης που μένει στο μυαλό σαν μια μελωδία».