Από τον Bowie στη Blondie, ο Mick Rock αντικατοπτρίζει την καριέρα των Shooting Stars

mick-rock
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Ο Mick Rock είναι ευρέως γνωστός ως «ο άνθρωπος που φωτογράφησε τα 70’s». Με αφορμή το αφιέρωμα του διαδικτυακού «Interviewmagazine.com» μαθαίνουμε πτυχές για τη ζωή του και θυμόμαστε μερικούς από τους καλλιτέχνες που φωτογράφησε και συνεργάστηκε.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Cambridge, στις σύγχρονες γλώσσες και λογοτεχνία πήρε τη φωτογραφική του μηχανή για να βγάλει κάποια επιπλέον χρήματα. Όλα ξεκίνησαν, πριν από κάποια χρόνια, πίσω στο 1972, όταν βρέθηκε στα παρασκήνια μιας συναυλίας του David Bowie στο Δημαρχείο του Μπέρμιγχαμ για να τραβήξει φωτογραφίες και να του πάρει συνέντευξη.

Σύντομα ο Rock βρέθηκε να ταξιδεύει τον κόσμο με τον Bowie ως ο προσωπικός του φωτογράφος. Ο τραγουδιστής ήταν το ιδανικότερο θέμα για τον Ροκ, αποτελώντας την έμπνευση του εκείνη την περίοδο. « Ενδιαφέρομαι πάντα για αλλοιωμένες καταστάσεις», λέει. «Ήταν το LSD που προκάλεσε πραγματικά όλα τα προβλήματα, αλλά θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα!»

Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε και την αρχή της καριέρας του στη μουσική φωτογραφία η οποία συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία για τις επόμενες πέντε δεκαετίες, φωτογραφίζοντας τους πιο θρυλικούς ερμηνευτές της μουσικής βιομηχανίας. Είναι υπεύθυνος για πολλές από τις εικόνες καλλιτεχνών  που είναι ριζωμένες στο μυαλό μας όπως οι Debbie Harry, Lou Reed, Joan Jett, Iggy Pop και Madonna, και φυσικά τις φωτογραφίες του David Bowie που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

MickRock

Τα τελευταία χρόνια έστρεψε τον φακό του προς την κατεύθυνση των σύγχρονων μουσικών θρύλων. Μερικοί από αυτούς είναι η Lady Gaga το 2008 και, πιο πρόσφατα, η Miley Cyrus για το εξώφυλλο του άλμπουμ της «Plastic Hearts» το οποίο είναι εμπνευσμένο από την Joan Jett, και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την τραγουδίστρια στο Rock and Roll Hall of Fame.

Κατά τη γνώμη του Rock, η σχέση της μουσικής και της φωτογραφίας είναι απλή. «Νομίζω ότι μια υπέροχη φωτογραφία μοιάζει με ένα τραγούδι επιτυχίας, σε κάνει θες να επιστρέφεις για να βιώσεις την εμπειρία».