Ένας κορυφαίος δεξιοτέχνης στο ούτι έρχεται στο Ηρώδειο

anouar-brahem-quartet

Anouar Brahem Photo: Marco Borggreve

ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται για πρώτη φορά τον Ανουάρ Μπραχέμ.

Στις 17 Ιουνίου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υποδέχεται για πρώτη φορά τον κορυφαίο δεξιοτέχνη στο ούτι Ανουάρ Μπραχέμ, έναν από πλέον καινοτόμους συνθέτες στο είδος του. Η δουλειά του Μπραχέμ συνδυάζει πλήθος μουσικών ιδιωμάτων, από την παραδοσιακή και την κλασική αραβική μουσική μέχρι την τζαζ, ενώ με το κουαρτέτο του έχει εξασφαλίσει μια εξέχουσα θέση στην τζαζ μουσική σκηνή.

«Αν νέοι ανατολίτες μουσικοί ανακαλύπτουν τώρα το ούτι, είναι σε μεγάλο βαθμό χάρη στον Brahem», γράφει γι αυτόν η The Herald Tribune. Ο Μπραχέμ έβγαλε την αραβική μουσική από το παραδοσιακό της πλαίσιο και την έφερε πιο κοντά στις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες της εποχής μας, χωρίς βέβαια να αρνηθεί ποτέ της πηγές της. Γεννήθηκε το 1957 στο Χαλφαουίν της Τύνιδας και ξεκίνησε το ούτι σε ηλικία δέκα ετών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του με σπουδαίους δασκάλους της πατρίδας του, ήρθε σε επαφή με τη βαθύτερη φιλοσοφία της αραβικής μουσικής παράδοσης. Καθοριστική για τη διαμόρφωση της μουσικής του ταυτότητας υπήρξε η τετραετία 1981-1985, που πέρασε στο Παρίσι. Εκεί ήρθε σε επαφή με νέα ακούσματα, κυρίως τη δυτικοευρωπαϊκή και τζαζ μουσική, εμφανίστηκε σε συναυλίες και φεστιβάλ και συνεργάστηκε με τον Μωρίς Μπεζάρ και το μπαλέτο του Thalassa Mare Nostrum, με τον Γαλλολιβανέζο Γκαμπριέλ Γιαρέντ για την ταινία του Κώστα Γαβρά Hanna K., ενώ συνέθεσε και μουσικές για παραστάσεις θεάτρου, χορού, αλλά και για τον κινηματογράφο της Τυνησίας.

Anouar Brahem Photo: Marco Borggreve

Όταν επέστρεψε στην Τυνησία, οι δημιουργίες του άρχισε να διαμορφώνει την αναγνωρίσιμη, προσωπική μουσική του γραφή: το ούτι, αν και το πλέον δημοφιλές έγχορδο του αραβικού κόσμου, δεν είχε ποτέ πριν βρεθεί στο απόλυτο κέντρο της μουσικής δημιουργίας. Μέχρι τότε παρέμενε όργανο συνοδείας. Λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε η συνεργασία του με την εταιρεία ECM, που τον καθιέρωσε ανάμεσα στους κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς και μετράει 11 άλμπουμ.

Στις 17 Ιουνιου, ο Ανουάρ Μπραχέμ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, μαζί με τους σταθερούς του συνεργάτες, τον Γερμανό Κλάους Γκέσινγκ (Klaus Gesing, μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο), τον Σουηδό Μπιερν Μάιερ (Björn Meyer, ηλεκτρικό μπάσο), αλλά και τον Λιβανέζο Χαλέντ Γιασσίν (Khaled Yassine, κρουστά) –το εκπληκτικό σύνολο του αριστουργηματικού δίσκου Τα εκθαμβωτικά μάτια της Ρίτας (The Astounding Eyes of Rita, ECM 2009). Το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα καθηλωτικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει παλαιότερες δημοφιλείς μελωδίες, αλλά και νέες συνθέσεις και διασκευές.

Anouar Brahem ούτι

Klaus Gesing μπάσο κλαρινέτο, σοπράνο σαξόφωνο

Björn Meyer μπάσο

Khaled Yassine νταρμπούκα, μπεντίρ

Info: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 17 Ιουνίου, 21:00. Εισιτήρια: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ 45€ • ΖΩΝΗ Α΄ 35€ | ΖΩΝΗ Β΄ 25€ | ΖΩΝΗ Γ΄ 20€ • ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 17/12/10€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚO / 65+ / ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 10/8€ • ΑΜΕΑ / ΑΝΕΡΓΩΝ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚO ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Πώληση εισιτηρίων στα aefestival.gr | tickets.aefestival.gr | www.ticketservices.gr στο 210 7234 567 στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα Plublic.