Φωτορεπορτάζ: 20 στιγμιότυπα από τον πύρινο εφιάλτη της Ελλάδας

purkagies-15 ALEXANDROS AVRAMIDIS
ΤΡΙΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Η Ελλάδα και το «εφιαλτικό καλοκαίρι» της.

Αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές βρίσκεται η χώρα μας εδώ και οχτώ ημέρες, με πύρινα μέτωπα να απειλούν διάφορα μέρη της επικράτειας.

Προηγήθηκε ο πιο έντονος καύσωνας που έχει πλήξει την Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες και ο πιο θερμός Ιούλιος της Ευρώπης που οδήγησε σε περισσότερες από 1.100 πυρκαγιές, ή πάνω από 300 περισσότερες από το μέσο ετήσιο επίπεδο στην Γηραιά Ήπειρο.

Πολλές από τις φετινές πυρκαγιές σημειώθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου, με τις πιο αξιοσημείωτες να είναι αυτές της Τουρκίας, της Ιταλίας και της χώρας μας. 

Το σημαντικότερο μέτωπο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα απειλεί την Εύβοια όπου η πυρκαγιά έχει κάψει μισό εκατομμύριο στρέμματα αφήνοντας τεράστιες καταστροφές σε κατοικίες, οικισμούς, καλλιέργειες, δάση και ζωικό κεφάλαιο.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ομάδων που έχουν σταλεί από άλλες χώρες, εθελοντών δασοπυροσβεστών και κατοίκων έχουν συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.  

Ο εικόνες της καμένης Εύβοιας, των κατοίκων να φεύγουν μαζικά για να σωθούν και των απλών ανθρώπων να σβήνουν με κλαδιά τις πυρκαγιές συνοψίζεται σε ένα τρίπτυχο που συνοψίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Απογοήτευση, αλληλεγγύη, κατηγορίες».

Ακολουθούν 20 στιγμιότυπα από τις πυρκαγιές της Αττικής και της Εύβοιας που ξεχωρίσαμε. Στιγμιότυπα που καταγράφουν τον πόνο και την απελπισία μπροστά στην ένταση της τραγωδίας. Στιγμιότυπα που αποτυπώνουν τον πανικό, την εγκατάλειψη και τη βίαιη αποκόλληση από τα κεκτημένα. Και στιγμιότυπα που εντοπίζουν τα ψήγματα αισιοδοξίας. Γιατί πάντα υπάρχουν και αυτά στον όλεθρο.  

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
REUTERS / COSTAS BALTAS
REUTERS / ALEXANDROS AVRAMIDIS
Eurokinissi / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
REUTERS / STRINGER
INTIME NEWS / © Intime p.a.

Η πυρκαγιά στην Εύβοια από το Πήλιο

INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
REUTERS / NICOLAS ECONOMOU
REUTERS / NICOLAS ECONOMOU
REUTERS / Giorgos Moutafis

Αττική

Eurokinissi / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
REUTERS / COSTAS BALTAS
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ
Eurokinissi / ΛΥΔΙΑ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
REUTERS / GIORGOS MOUTAFIS
REUTERS / LOUIZA VRADI
Επιμέλεια: Βαρδαλαχάκη Ιωάννα