Το μωρό στο εξώφυλλο του «Nevermind» μηνύει τους Nirvana για παιδική πορνογραφία

o-antras-pou-fotografithike-os-moro-sto-eksofullo-tou-nevermind-minuei-tous-nirvana-gia-paidiki-pornografia
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ο Spencer Elden, ο άνθρωπος του οποίου το ασυνήθιστο πορτρέτο για μωρά χρησιμοποιήθηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα άλμπουμ όλων των εποχών, των& Nirvana για το άλμπουμ τους «Nevermind», κατέθεσε μήνυση υποστηρίζοντας ότι η γυμνή εικόνα του ως μωρό αποτελεί στοιχείο παιδικής πορνογραφίας.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ απεικονίζει τον Elden κάτω από το νερό σε μια πισίνα ως βρέφος, με εκτεθειμένα τα γεννητικά του όργανα. Η εικόνα έχει γενικά γίνει κατανοητή ως μια δήλωση για τον καπιταλισμό, καθώς έχει τοποθετηθεί ψηφιακά ένα δολάριο και το μωρό φαίνεται να κολυμπά με ενθουσιασμό προς αυτό. 

Αν και οι μη σεξουαλικές γυμνές φωτογραφίες βρεφών γενικά δεν θεωρούνται παιδική πορνογραφία σύμφωνα με το νόμο, ο Robert Y. Lewis, δικηγόρος του Elden, αναφέρεται σε μια ασυνήθιστη ερμηνεία της εικόνας για να υποστηρίξει ότι περνάει τα όρια της παιδικής πορνογραφίας, γράφοντας ότι η συμπερίληψη νομίσματος στο πλάνο κάνει το μωρό να φαίνεται «σαν εργαζόμενo του sex».

«Οι κατηγορούμενοι έκαναν εσκεμμένα εμπόριο παιδικής πορνογραφίας, εις βάρος του Spencer και εκμεταλλεύτηκαν τη συγκλονιστική φύση της εικόνας του για να προωθήσουν τον εαυτό τους και τη μουσική τους σε βάρος του», αναφέρει η μήνυση, που κατατέθηκε στην κεντρική περιφέρεια του αμερικανικού δικαστηρίου στην Καλιφόρνια. «Οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν παιδική πορνογραφία που απεικόνιζε τον Spencer ως ουσιαστικό στοιχείο ενός προγράμματος προώθησης δίσκων που χρησιμοποιείται συνήθως στη μουσική βιομηχανία για να τραβήξουν την προσοχή, όπου τα εξώφυλλα των άλμπουμ έθεσαν τα παιδιά με σεξουαλικά προκλητικό τρόπο για να κερδίσουν τη φήμη, να αυξήσουν τις πωλήσεις και να συγκεντρώσουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και να ασκήσουν κριτική».

 «Ούτε ο Spencer ούτε οι νόμιμοι κηδεμόνες του υπέγραψαν ποτέ κάτι που να επιτρέπει τη χρήση οποιωνδήποτε εικόνων του Spencer…», γράφει η έκθεση.

Η κατάθεση αναφέρεται σε μερικές περιβόητες στιγμές στην ιστορία της τέχνης του ροκ άλμπουμ: «Η ιδέα και η δημιουργία αυτής της εικόνας επαναλάμβανε προηγούμενες αμφιλεγόμενες καμπάνιες που χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση μουσικής με σεξουαλικά ξεκάθαρο υλικό που απεικονίζει ένα παιδί ή πλήρη παιδική πορνογραφία, συμπεριλαμβανομένων των εξωφύλλων του άλμπουμ για τους Scorpion's «Virgin Killer», «Blind Faith's Blind Faith» και «Van Halen Balance».

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Elden ήταν γιος ενός φίλου του φωτογράφου του άλμπουμ Kurt Weddle. Στην αρχή υπήρχαν αντιρρήσεις σχετικά με το αν θα φαίνεται το πέος του Elden και ο frontman των Nirvana κάποια στιγμή είπε ότι ο μόνος συμβιβασμός του θα ήταν να μπει ένα αυτοκόλλητο μπροστά από το επίμαχο σημείο όπου θα έγραφε «Αν προσβάλλεστε από αυτό, πρέπει να είσtε παιδόφιλοι».

Σύμφωνα με το TMZ , ο Elden έχει πλέον καταθέσει μήνυση κατά της περιουσίας του Cobain και των επιζώντων μελών του Nirvana, υποστηρίζοντας ότι οι νόμιμοι κηδεμόνες του δεν συμφώνησαν επίσημα να χρησιμοποιηθεί η εικόνα του στο εξώφυλλο του άλμπουμ. Υποστηρίζει επίσης ότι η εικόνα είναι παιδική πορνογραφία και ότι η συμφωνία για τοποθέτηση αυτοκόλλητου στα επίμαχα μέρη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο Elden ζητά τουλάχιστον 150.000 δολάρια, ισχυριζόμενος ότι τον εκμεταλλεύτηκαν και ότι υπέστη ισόβια ζημιά.