Ο Lee «Scratch» Perry, ο σαμάνος της reggae, πέθανε σε ηλικία 85 ετών

o-lee-scratch-perry-o-samanos-tis-regke-pethane-se-ilikia-85-eton-samanos-tis-regke-pethane-se-ilikia-85-eton
ΤΡΙΤΗ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ο Lee «Scratch» Perry, ο θρυλικός τραγουδιστής και παραγωγός που με τη reggaeμουσική του κατέκτησε τον κόσμο, πέθανε την Κυριακή, στην Τζαμάικα, σε ηλικία 85 ετών.

«Πριν να γίνω άνθρωπος, ήμουν ψάρι», είχε δηλώσει ο «σαμάνος της reggae».

Γεννημένος στο Κένταλ της Τζαμάικα το 1936, ο Rainford Hugh Lee Perry εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 του χρόνια πριν εγκατασταθεί στο Κίνγκστον στη δεκαετία του 1960.

«Ο πατέρας μου δούλευε στον δρόμο, η μητέρα μου στους αγρούς. Ήμασταν πολύ φτωχοί… Δεν έμαθα τίποτε στο σχολείο. Τα έμαθα όλα στον δρόμο», είχε δηλώσει το 1984 στο βρετανικό περιοδικό New Musicalm Express (NME).

Ώθησε τον Bob Marley να ηχογραφήσει στο στούντιο βγάζοντάς τον από τον σωρό για να εκτοξευθεί στην κορυφή. Όπως είχε δηλώσει ο Francis Dordor στους Inrockuptibles: «Χωρίς αυτόν, ο Bob Marley θα είχε ίσως παραμείνει ένα βέλος χωρίς τόξο». O Perry «ξαναέβαλε την Αφρική στην τζαμαϊκανή μουσική. Όχι μόνο τον πλουραλισμό του ρυθμού, αλλά επίσης την πολιτισμική και φιλοσοφική της αντήχηση».

«Είναι ο ήχος του Perry και ο ήχος των τζαμαϊκανών «toasters» που μας έδωσαν έμπνευση στις αρχές του hip-hop, αναγνώρισε ο Afrika Bambaataa, πιονιέρος της αμερικανικής rap στο Rolling Stone.

ΠΗΓΗ:www.amna.gr