Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg

gutenberg
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Μυθοπλασία, θέατρο, ιστορία και πολλά ακόμη από το νέο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων.

Fernando Pessoa
Ο Οδοιπόρος
Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα

Ένας ανέμελος έφηβος ξεκινά με την προτροπή ενός αινιγματικού Άντρα με τα Μαύρα ένα ταξίδι προς το άγνωστο. «Μην κοιτάζεις τον δρόμο. Ακολούθησέ τον», είναι η συμβουλή που του δίνει ο άγνωστος ωθώντας τον να εγκαταλείψει την ασφάλεια του πατρικού του σπιτιού.  Στη διαδρομή του θα γνωρίσει την ταραχή του έρωτα, την οδύνη του αποχωρισμού, τη δόξα, την εξουσία, τη μοναξιά, τη γαλήνη και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό. Μια ιστορία ενηλικίωσης που συμπυκνώνει ολόκληρη τη μακρά πορεία από την άγνοια στη γνώση σε ένα αλληγορικό παραμύθι.

Hans Fallada
Ο Εφιάλτης
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου

Γερμανία, 1945: Ένας συγγραφέας και η γυναίκα του, που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη υπό σοβιετική διοίκηση και μετά στο κατεστραμμένο Βερολίνο, κυριευμένοι από φόβο και ενοχές, προσπαθούν απελπισμένα να επιβιώσουν.

Το πιο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χανς Φάλαντα και μια συγκινητική μαρτυρία για την κατάσταση στη Γερμανία τους πρώτους μήνες μετά από την πτώση του Τρίτου Ράιχ.

Paula Fox
Πρόσωπα σε απόγνωση
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

Μπρούκλιν, δεκαετία του ’60: Mέσα σε μια καθημερινότητα που γίνεται ολοένα και πιο βίαιη, ο Ότο και η Σόφη Μπέντγουντ, ένα ζευγάρι μορφωμένων πλούσιων Αμερικανών, μόλις έχουν ανακαινίσει το σπίτι τους, έχουν αγοράσει ένα καινούργιο πολυτελές αυτοκίνητo και όλα στη ζωή τους φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Το δάγκωμα, ωστόσο, μιας αδέσποτης γάτας και η υποψία ότι η γάτα είναι λυσσασμένη γίνονται αφορμή για να αποκαλυφθούν τα ρήγματα στον φαινομενικά επιτυχημένο γάμο τους  και η αφετηρία για μια σειρά συγκρούσεων και ανατροπών.

«Ένα επιβλητικό ορόσημο του μεταπολεμικού ρεαλισμού… » (David Foster Wallace), «ανώτερο από οποιαδήποτε μυθιστόρημα συγχρόνων της Φοξ (1923-2017): του Τζον Απντάικ, του Φίλιπ Ροθ και του Σολ Μπέλοου» (από τον πρόλογο του Jonathan Franzen).

Julie Orringer
Φάκελος απόδρασης
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη

Τo 1941, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Βάριαν Φράι φτάνει στη Μασσαλία για μια φαινομενικά ακατόρθωτη αποστολή: να φυγαδεύσει, με ελάχιστα μέσα, Eβραίους καλλιτέχνες και συγγραφείς, την ώρα που οι στρατιές του Χίτλερ κατακτούν την Ευρώπη. Ανάμεσά τους ο Αντρέ Μπρετόν, ο Μαρκ Σαγκάλ, η Χάνα Άρεντ, ο Μαξ Ερνστ και ο Χάινριχ Μαν. Ο Φράι επί έναν χρόνο, με κίνδυνο της ζωής του, μπλεγμένος και σε τις προσωπικές του ιστορίες, εκδίδει πλαστά έγγραφα και δημιουργεί ένα κρυφό δίκτυο διάσωσης, παρακάμπτοντας τα εμπόδια των γαλλικών Αρχών αλλά και του προξενείου της χώρας του. Στην πορεία θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην ηθική αποστολή και την προσωπική του ευτυχία.

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια άγνωστη αληθινή ιστορία, «γραμμένο εξαίσια και άψογα τεκμηριωμένο» (Publishers Weekly) από την Αμερικανίδα Τζούλι Όριντζερ (γενν. 1973).

Heike B. Görtemaker
Η αυλή του Χίτλερ
Μετάφραση: Γιάννης Κέλογλου

Ποιοι αποτελούσαν τον στενό κύκλο του Χίτλερ; Ποιοι τον βοήθησαν να καταλάβει την εξουσία; Ποιοι βρίσκονταν πολύ κοντά του καθ’  όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου; Τι απέγιναν μετά; Η ιστορικός Χάικε Γκερτεμάκερ περιγράφει, με βάση άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα, την καθημερινότητα του Φύρερ και τον ρόλο των ανδρών και γυναικών του στενού περιβάλλοντος του. Μπεστ σέλερ στη Γερμανία.

John Lamberton Harper
Ο Ψυχρός Πόλεμος
Επιστημονική επιμέλεια: Θανάσης Δ. Σφήκας, Μετάφραση: Κώστας Σκορδύλης

Τι ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος; Πότε έγινε ιδιαίτερα «καυτός»; Ποια ήταν τα θύματά του; Ποιος ωφελήθηκε από αυτόν; Ποιες ήταν οι καταστροφικές συνέπειές του; (Τι άφησαν πίσω τους τα 45 χρόνια συγκρούσεων;) Με βάση ιστορικά αρχεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως, o ιστορικός και καθηγητής της Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, John Lamberton Harper, διηγείται με συναρπαστικό τρόπο τις μάχες για την παγκόσμια υπεροχή.

Shutterstock
Jan Mohnhaupt
Ζώα στον εθνικοσοσιαλισμό
Μετάφραση: Γιάννης Κέλογλου

Μέσα από ιστορίες με «φυλετικά κατώτερα» και «φυλετικά ανώτερα» ζώα, και ανθρώπους που κινδύνευε η ζωή τους εξαιτίας του κατοικίδιου που είχαν επιλέξει, ο δημοσιογράφος Γιαν Μονχάουπτ καταρρίπτει τη φήμη των «φιλόζωων» ναζί. Δείχνει τον ιδιαίτερο ρόλο που είχαν κάποια ζώα επί εθνικοσοσιαλισμού και αποδεικνύει πως οι ρατσιστικές θεωρίες εφαρμόζονταν παντού.

Samuel Beckett
Ευτυχισμένες μέρες
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Από τα διασημότερα έργα του σημαντικότερου σύγχρονου θεατρικού συγγραφέα οι Ευτυχισμένες Μέρες πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1961 και θεωρήθηκαν από την κριτική ως η «Ανάσταση της Τραγωδίας». Πρωταγωνιστές του δυο άνθρωποι που ως νέοι ερωτεύθηκαν πολύ, αλλά πλέον ζουν μαζί μόνο από ανασφάλεια.

Ανδρέας Κ. Παπανικολάου
Μυστική γνώση - Μια επιστημονική προσέγγιση του θρησκευτικού, φιλοσοφικού και φαρμακογενούς μυστικισμού 

Μυστικισμός: πλάνη ή αλήθεια; Τι είναι η μυστική εμπειρία; Είναι αυθεντική, αξιόπιστη, έγκυρη; Γιατί τη μελετούν σε μεγάλα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αυθεντικής μυστικής εμπειρίας; Ποια η σχέση της με εγκεφαλικές διεργασίες;

Ο παγκοσμίως γνωστός Έλληνας νευροεπιστήμονας, Ανδρέας Κ. Παπανικολάου, προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές φιλοσοφικές και θεολογικές ερμηνείες των μυστικών φαινομένων και, προσεγγίζοντας επιστημονικά τις σχετικές μαρτυρίες και τα αποτελέσματα πειραμάτων, επισημαίνει τα κοινά στοιχεία των μυστικών εμπειριών εξετάζοντας εάν πρόκειται για υποκειμενικές κατασκευές-προϊόντα παράτυπων νευροχημικών, νευροφυσιολογικών ή ψυχοπαθολογικών παραγόντων ή για πηγές αυθεντικής γνώσης.