Μία εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το ταξίδι της Μικρής Αμάλ στην Ελευσίνα

eleysina Nikolas Kominis
ΤΡΙΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η 9χρονη προσφυγοπούλα Αμάλ από τη Συρία, μετά την επίσκεψή της στην Ελευσίνα την 1η Σεπτεμβρίου, και τη θερμή υποδοχή που της επιφύλασσε η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ταξιδεύει πλέον σε νέους προορισμούς.Το μήνυμα, ωστόσο, της ελπίδας που μετέφερε, είναι ακόμα ηχηρό. Η εικαστική έκθεση «Ένα βήμα μπροστά», έργα παιδιών και εφήβων από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα, που εμπνεύστηκαν από το Ταξίδι της, καρπός του ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος του Ταξιδιού, φιλοξενείται από την 1η έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» με ελεύθερη είσοδο.

  Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμιξ, τρισδιάστατες κούκλες και κείμενα, τα οποία δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του Ταξιδιού, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων αφορά στη μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ, μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζονται, επίσης, έργα με τη σκιά της μικρής Αμάλ, δημιουργίες του Εργαστηρίου Θεάτρου Σκιών, που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα από τον εικαστικό, ηθοποιό και make-up artist, Σπύρο Αγγελόπουλο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα βήμα μπροστά” λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού, όπου πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκειά του, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να χτίσουν μεταξύ τους φιλίες ζωής.

Nikolas Kominis

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ταξιδιού πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;». Τελεί υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Info
Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας Λεωνίδας Κανελλόπουλος
Έως 30 Σεπτεμβρίου
Ίωνος Δραγούμη 37, 19200, Ελευσίνα
Ωράριο λειτουργίας: 17.00-20.00.