Σπάνιο σκίτσο του Vincent Van Gogh για πρώτη φορά στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ

new-work-by-vincent-van-gogh-unveiled-at-van-gogh-museum-in-amsterdam Koen Van Weel
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στην Ολλανδία.

Ένας ηλικιωμένος, θλιμμένος και εξαντλημένος άνδρας είναι το θέμα στο σκίτσο του Vincent Van Gogh που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Το σπάνιο έκθεμα προέρχεται από ιδιωτική ολλανδική συλλογή και, μετά από 100 και πλέον χρόνια παραμονής σε αυτή, μπορεί κανείς να το θαυμάσει στο ομώνυμο μουσείο του Άμστερνταμ

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό αυτό το σκίτσο. Δεν έχει εκτεθεί ποτέ, πουθενά», εξήγησε ο ιστορικός τέχνης Teio Meedendorp. «Προέρχεται από μια ιδιωτική συλλογή, έμεινε εκεί για πολύ καιρό και τώρα είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να το δούμε», πρόσθεσε, εξηγώντας πως είναι απολύτως αδύνατον να κοστολογηθεί. 

EPA / Koen Van Weel

Πρόκειται για ένα προσχέδιο με μολύβι που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1882. Οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να το δουν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, αφού με τη νέα χρονιά θα επιστρέψει στην ιδιωτική αυλλογή απ’ όπου προέρχεται.

Το μουσείο Van Gogh έχει ήδη στην κατοχή του ένα παρόμοιο σκίτσο, ενός κατάκοπου χωρικού. Υπάρχει επίσης μια γνωστή λιθογραφία με το ίδιο θέμα και τίτλο «Η πύλη της αιωνιότητας» που απεικονίζει έναν ηλικιωμένο χωρικό, καθισμένο σε μια ξύλινη καρέκλα, κρατώντας το κεφάλι του με τα δυο του χέρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ