Η έκθεση «Γεωγραφία της Νύχτας» εξηγεί γιατί τα περισσότερα συμβαίνουν νύχτα

flegetai-alla-den-kaigetai

Φλέγεται αλλά δεν καίγεται

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η Evripides Art Gallery παρουσιάζει τη νέα δουλειά της Δάφνης Αγγελίδου με 47 έργα ζωγραφικής (ακρυλικά σε καμβά) και 11 ψηφιδωτά.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η έκθεση με τίτλο «Γεωγραφία της νύχτας» εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου ώρα 13.00 – 22.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Ο τίτλος δηλώνει ότι η πλειονότητα των θεμάτων συμβαίνουν νύχτα. Πρόκειται για μια νύχτα τόσο κυριολεκτική ως φυσικό γεγονός, όσο και μεταφορική ως ανθρώπινη εσωτερική κατάσταση.

Το φιλί

Το σύνολο των εκτεθειμένων έργων χωρίζονται σε τρεις βασικές ενότητες: Φωτισμένες νυχτερινές όψεις καφενείων, προσόψεις σπιτιών και μεμονωμένες ή ζευγαρωμένες φιγούρες σε φυσικό χώρο,  με κάποια μικρή ένδειξη πάντα που παραπέμπει και στον πολιτισμό.

Νυχτερινή πόλη 3

Και τις τρεις αυτές ενότητες διακατέχει μια αίσθηση μοναξιάς και μοναχικότητας, αν και οι ανθρώπινες παρουσίες- απουσίες δηλώνουν ότι η Επιθυμία είναι στην ουσία ο ανθρώπινος πυρήνας. Η Επιθυμία που δεν μπλέκεται με τις ανάγκες, αλλά στηρίζεται στην ανθρώπινη επικοινωνία, τον έρωτα, την αγάπη και ταυτίζεται με την ζωή.

Το σκοτάδι έχει το δικό του φως

Καφενεία με φωτισμένες τζαμαρίες σαν γυάλινες οθόνες, με κατηφείς θαμώνες σαν θέατρο σκιών και γυναικείες παρουσίες με χρώμα, το οποίο τονίζει την γκρίζα αντρική μονοτονία. Προσόψεις σπιτιών με κυβίζουσα βυζαντινή διάταξη που διαμορφώνουν περίκλειστους χώρους χωρίς καμία ανθρώπινη παρουσία.

Μοναχικά άτομα σε ανοιχτό χώρο, κυρίως φυσικό, με κάποιες ενδείξεις πολιτισμού όπως ένα παγκάκι, μια στάση λεωφορείου, ένα φανάρι δρόμου. ζευγάρια καθισμένα σε παγκάκι ή σε βαρκάδα σε νυχτερινή θάλασσα ή ακόμα ατενίζοντας ένα δέντρο με τη μορφή του δέντρου της ζωής. Και όλα αυτά διακατέχονται από συναισθήματα  μοναχικότητας, μοναξιάς και ταυτοχρόνως από την αναμονή για μια συνάντηση.

Συντροφιά με τον χρόνο

Η Δάφνη Αγγελίδου δεν ξεφεύγει από το θέμα της, που είναι η εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων, με επιτακτική την ανάγκη της ζωογόνας συνάντησης. Η μοναξιά και η μοναχικότητα φέρουν μέσα τους  στα έργα της διάχυτη την ελπιδοφόρα επιθυμία της αναίρεσής τους.

Στο φως του φεγγαριού

Η νύχτα έχει σχέση με την απεραντοσύνη. Στα έργα της Δάφνης Αγγελίδου παίρνει μια μεταφυσική διάσταση.Σηκώνεις το κεφάλι σου ψηλά και βλέπεις τον έναστρο ουρανό. Αισθάνεσαι δέος για αυτή την απεραντοσύνη που τονίζει την ασημαντότητά μας και την αναπόφευκτη ανθρώπινη μοίρα. Αναλογίζεσαι τη δική σου θέση και τωνανθρώπων που αγαπάς μέσα στις διαστάσεις του χώρου και του χρόνου.

Συνάντηση

Η Δάφνη Αγγελίδου αναφέρει:

«Με διαφορετικούς τρόπους, εικαστικά μέσα (ζωγραφική - ψηφιδωτό), θέματα και αναπαραστάσεις καταστάσεων, η μαγεία της μνήμης που αντιστέκεταιστον χρόνο ή την φθορά, η πολυτέλεια των ανθρώπινων σχέσεων, το χτίσιμο μιας φιλίαςκαι τα όνειρα επιδρούν στην ζωή μας και είναι αυτά που με κινητοποιούν.

Η εφημερίδα

Ζωγραφίζω νυχτερινά τοπία, συνήθως αστικά, επειδή τα αναμμένα φώτα των σπιτιώνή των καφενείων μού φέρνουν στο μυαλό ιστορίες, φιλίες, συναισθήματα και καταστάσειςπου έχουν συμβεί σε άλλο χρόνο.

Όμορφη νύχτα 1 & 2

Προσπαθώ να μετατρέψω αυτή την αίσθηση της νοσταλγίας, που αισθάνομαι τόσο συχνά,στο ζωγραφικό μέσο,καιαπό εκεί, στον θεατή του έργου μου. Βλέποντας τα τοπία απέξω, από μακριά, και εγώ που τα ζωγραφίζω αλλά και ο θεατής που βρίσκεται στην ίδια θέση με εμένα, απέχουμε το ίδιο την στιγμή εκείνη από το βίωμα της πραγματικότητας. 

Νυχτερινή πόλη 4 

Εστιάζουμε στις προσδοκίες ή στις προθέσεις που δημιουργούν οι ανθρώπινες ανάγκες και οι φιλίες. Εστιάζουμε στα πολύ συγκεκριμένα αισθήματα, που τα έχουμεήδη, αλλά ανασύρονται ξαφνικά, αθόρυβα,και μας πλημμυρίζουν όπως το νερό της θάλασσας. Εστιάζουμε στις βιωμένες αναμνήσεις μας, μιας στιγμής ή μιας ολόκληρης ζωής. Εστιάζουμε τελικά στην επιθυμία για έρωτα, αγάπη και ζωή».

Ο Αντρέας Ιωαννίδης, Ιστορικός Τέχνης - Ομ. Καθηγητής  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, γράφει στον κατάλογο της έκθεσης:

Ο άντρας και το σύννεφο

«Πληθώρα έργων με θέματα καφενεία,προσόψεις σπιτιών,ανθρώπινες παρουσίες μόνες ή μαζί, μέσα σε χαοτικό υπαίθριο χώρο. Και όσο για το υλικό, αυτό είναι ακρυλικά και ψηφιδωτά. Το μαλακό και το σκληρό. Η Δάφνη Αγγελίδου δουλεύει και σε αυτό το επίπεδο με αντιθετικά ζεύγη. Τίτλος της έκθεσης: ‘’Γεωγραφία της Νύχτας’’.

Ανατολή φεγγαριού

Πρόκειται για μια νύχτα ταυτόχρονα εσωτερική και εξωτερική του ανθρώπου. Αν όμως η δεύτερη εκδοχή είναι αυτονόητη και εύκολα αναπαραστάσιμη, η πρώτη έχει δυσκολίες στην άμεση αναπαράσταση όπου ‘’το σκοτάδι έχει το δικό του φως’’. Υπεισέρχεται εδώ τοέμμεσο, το υπονοούμενο,η ένδειξη, εν ολίγοις η γενικότερη ατμόσφαιρα που υφέρπει στα έργα, ως αίσθηση και όχι γνώση».

Νυχτερινό καφενείο1 & 2

Info
Διάρκεια Έκθεσης: 7/10 έως 6/11/21  
EvripidesArtGallery
Ηρακλείτου 10 & Σκουφά Κολωνάκι, Αθήνα, 106 73
τηλ: 2103615249, 2103615909
Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 - 20.30.
Τετάρτη: 11.00 -17.00 & Σάββατο: 11.00 - 16.00, Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά.
Ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑΜΕΑ.