«Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων»: Γνωρίζουμε το βραβευμένο βιβλίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

-i-pio-mustiki-mnimi-pio-mustiki-mnimi
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Δύο συναντήσεις με τον Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και οι Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 20.00 σε μία συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων»  το οποίο έλαβε το Βραβείο Γκονκούρ 2021 και το βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας 2022.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο The Upper House (Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, Στοά Σπυρομήλιου, City Link, 6ος όροφος. Είσοδος από Στοά Σπυρομήλιου)

Στη Θεσσαλονίκη

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και τις Εκδόσεις Πατάκη μας προσκαλούν
το Σάββατο 6 Μαΐου στις 20.00 σε μία συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ για το βιβλίο του.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, και ο συγγραφέας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Άλκη Ζέη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154).

Το βιβλίο

Το μυθιστόρημα Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων αφηγείται την ιστορία δύο Σενεγαλέζων συγγραφέων. Ο ένας σύγχρονος, σε αναζήτηση του εαυτού του, μοιάζει με τον συγγραφέα. Τον άλλο, που έζησε τη στιγμή της δόξας του το 1938, πριν από μια ραγδαία πτώση, τον μυστηριώδη Τ.Σ. Ελιμάν, ο συγγραφέας τον εμπνεύστηκε από τον Μαλιανό Γιαμπό Ουολογκέμ, νικητή του βραβείου Ρενοντό, το 1968.
Στο μυθιστόρημα, το 2018, ο Ντιεγκάν Λατίρ Φε, νεαρός συγγραφέας από τη Σενεγάλη που ζει στο Παρίσι, συγκλονίζεται από την ανακάλυψη του βιβλίου Ο λαβύρινθος του απάνθρωπου, που εκδόθηκε το 1938. Η ιστορία αυτού του μυστηριώδους βιβλίου τον ιντριγκάρει. Ο συγγραφέας του εξαφανίστηκε μετά την έκδοση του μυθιστορήματος. Ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την ιστορία αυτού του έργου του Τ.Σ. Ελιμάν. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σενεγάλη, στο Μπουένος Άιρες, στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι.
Το βιβλίο, που μεταφράζεται σε 35 γλώσσες, είναι ουσιαστικά μια ωδή αγάπης στη λογοτεχνία και στην άχρονη δύναμή της. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου γαλλικού μυθιστορήματος Transfuge, το βραβείο Hennessy, καθώς και με το Βραβείο Γκονκούρ 2021, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της γαλλικής λογοτεχνίας, που απονέμεται κάθε χρόνο στον συγγραφέα του «καλύτερου πεζού έργου μυθοπλασίας της χρονιάς». Σημειωτέον πως η γαλλική έκδοση του βιβλίου απέσπασε και το ειδικό βραβείο Choix Goncourt De la Grèce!