Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση

paris-tabitian--mouseio-kukladikis-texnis-mouseio-kukladikis-texnis Πάρις Ταβιτιάν
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2023

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit».

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit» και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης «ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις»,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση με τίτλο «ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις»,  από 18 Μαϊου έως 15 Ιουνίου.

Η νέα έκθεση εστιάζει στις κοινωνικές συγκρούσεις που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τις απαρχές της και στις διαφορετικές εκφάνσεις τους μέσω των διενέξεων, των αντιπαραθέσεων, του ταξισμού και του ανταγωνισμού, των απεργιών και των εργασιακών συγκρούσεων, της πάλης των τάξεων και των επαναστάσεων, του πολέμου και του εμφυλίου πολέμου.

Πάρις Ταβιτιάν

Οι συγκρούσεις εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς της κοινωνίας: μπορούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και να αποτελέσουν σημαντικό μηχανισμό για την αναγκαία κοινωνική αλλαγή. Αντιστρόφως, οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό και να απελευθερώσουν τέτοια καταστροφική ορμή που να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που επηρεάζονται από αυτές.

Πάρις Ταβιτιάν

Στην εποχή μας βιώνουμε πολλές μορφές κρίσεων καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αλλαγής. Οι συγκρούσεις αποτελούν φυσιολογική και αναπόφευκτη συνέπεια. Αυτό αναδεικνύει η έκθεση «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» μέσω αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν συγκρούσεις σε διαφορετικές εποχές και τόπους, δίνοντας χώρο να εκφραστούν διαφορετικές οπτικές.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα των συγκρούσεων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια πυξίδα με πώμα (760-750 π.Χ.), την ξυλογραφία «Η οργή των κερασιών 1920» (1955) και τον χάρτη σε φύλλο χαρτιού με την ονομασία «CIPRO» (1570) των τριών μουσείων αντίστοιχα.

Πάρις Ταβιτιάν
Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή «Συγκρούσεις» που οδηγεί τον επισκέπτη σε τρία επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το θέμα. Τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μέσα από ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα  αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις συγκρούσεις.

Πάρις Ταβιτιάν

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz και Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Παράλληλες Δράσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις» θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις καθώς και ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα. Αναλυτικές πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο www.cycladic.gr.

Στο πλαίσιο του Cycladic Art Café Project, μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, παρουσιάζονται διαδοχικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που άπτονται των θεμάτων που θίγει κάθε έκθεση.

Πάρις Ταβιτιάν
Info
18 Μαΐου - 15 Ιουνίου 2023
Είσοδος Ελεύθερη
Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
106 74, Αθήνα
210 7228321-3