Χειρόγραφο αντίτυπο από το βιβλίο «Τα σταφύλια της οργής» εκδίδεται για πρώτη φορά

photograph-sp-books SP Books
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η νεότερη εκδοχή του πιο δημοφιλούς μυθιστορήματος του John Steinbeck, που γράφτηκε σε λιγότερο από 100 ημέρες, θα εκδοθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Η νέα έκδοση του μυθιστορήματος «Τα σταφύλια της οργής» θα αποκαλύψει κρυφές λεπτομέρειες της δημιουργικής διαδικασίας. Το χειρόγραφο αντίτυπο του μυθιστορήματος που γράφτηκε από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 1938 καταγράφει το χρονικό του μεταναστευτικού ρεύματος όπως το βίωσε ως δημοσιογράφος ο συγγραφέας. Ο Steinbeck που ήταν τότε 36 ετών είχε ήδη εκδώσει το μυθιστόρημα «Άνθρωποι και ποντίκια» και υπό την πίεση της υποχρέωσης που ένιωθε να αποδώσει σωστά την ιστορία, έγραψε: «Αυτό πρέπει να είναι ένα καλό βιβλίο. Απλώς πρέπει. Δεν έχω επιλογή. Πρέπει να είναι μακράν το καλύτερο πράγμα που έχει επιχειρήσει, αργά αλλά βέβαια, με τις λεπτομέρειες τη μια μετά την άλλη ώσπου η εικόνα και η εμπειρία να αναδυθούν».

Το μυθιστόρημα θα εκδοθεί από τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο SP Books και θα περιέχει σημειώσεις του συγγραφέα με μικροσκοπικά γράμματα, όπως συνήθιζε να γράφει. Το βιβλίο ανοίγει με τις λέξεις ΝΕΑ ΑΡΧΗ, με κεφαλαία. Ο συγγραφέας είχε καταπιαστεί με το ίδιο θέμα της μετανάστευσης στο έργο του L’Affaire Lettuceberg το οποίο όμως στη συνέχεια κατέστρεψε.