Πέθανε το «Κορίτσι από την Ιπανίμα», Άστρουντ Ζιλμπέρτο

zilberto
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Σε ηλικία 83 ετών.

Μια από τις πιο επιδραστικές μουσικούς της Βραζιλίας, έφυγε από τη ζωή. Ο λόγος για τον άνθρωπο πίσω από το εμβληματικό «The Girl From Ipanema».

Η Άστρουντ Ζιλμπέρτο ηχογράφησε 16 άλμπουμ και δύο live δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60. Η εκδοχή της του «Garota de Ipanema» -που αρχικά συνέθεσαν το 1962 οι Ζομπίμ και Βινίσιους τζε Μοράες– ηχογραφήθηκε στα αγγλικά από την ίδια με τον τίτλο «The Girl from Ipanema» στις 18 Μαρτίου 1963. Το τραγούδι την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο και πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ κέρδισε και Grammy Καλύτερης Ηχογράφησης της Χρονιάς.

Η μουσικός γεννήθηκε στην Μπαχία της Βραζιλίας από Βραζιλιάνα μητέρα και Γερμανό πατέρα. Μεγάλωσε στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής ξένων γλωσσών και η ίδια έμαθε άπταιστα αρκετές γλώσσες. Παντρεύτηκε τον Ζοάο Ζιλμπέρτο το 1959 και απέκτησε έναν γιο, τον Ζοάο Μαρσέλο Ζιλμπέρτο. Έχει έναν δεύτερο γιο από έναν δεύτερο γάμο, τον Γκρέγκορι Λαρσόσα. Αργότερα έκανε σχέση με τον συνεργάτη του άνδρα της, τον Αμερικανό σαξοφωνίστα της τζαζ, Σταν Γκέτς.

Ο Πολ Ρίτσι, κιθαρίστας και συνεργάτης της Ζιλμπέρτο, επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της με ανάρτησή του στο Facebook.

«Μόλις έμαθα από τον γιο της Μαρσέλο ότι χάσαμε την Άστρουντ Ζιλμπέρτο» έγραψε. «Ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της βραζιλιάνικης μουσικής στον κόσμο και άλλαξε πολλές ζωές με την ενέργειά της. RIP από τον “αρχηγό”, όπως με αποκαλούσε. Ευχαριστώ AG».