Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Τι δήλωσε ο μεγάλος νικητής

tanzanian-novelist-abdulrazak-gurnah-winner-of-the-2021-nobel-prize-for-literature Henry Nicholls
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Ο συγγραφέας Abdulrazak Gurnah από την Τανζανία τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021.

Ο συγγραφέας Abdulrazak Gurnah δήλωσε ότι «είναι απλώς υπέροχο» να κερδίζει το βραβείο και πως αισθάνεται τιμή για την αναγνώρισή του με ένα βραβείο που έχει δοθεί σε τόσους σπουδαίους συγγραφείς.

«Νομίζω ότι είναι απλώς φανταστικό και υπέροχο», δήλωσε ο Gurnah στο Reuters, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται που κέρδισε το βραβείο. «Είμαι ευγνώμων στη Σουηδική Ακαδημία που πρότεινε εμένα και το έργο μου».

«Είναι απλώς υπέροχο. Είναι ένα μεγάλο βραβείο και έχει δοθεί σε τόσους σπουδαίους συγγραφείς. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη», δήλωσε. «Ήταν τέτοια απόλυτη έκπληξη που έπρεπε πραγματικά να περιμένω μέχρι που άκουσα να ανακοινώνεται πριν μπορέσω να το πιστέψω.»

Reuters / Henry Nicholls

Απαντώντας σε ερώτηση αν πίνει σαμπάνια ή χορεύει από τη χαρά του, είπε: «Όχι» με ένα χαμόγελο.

Γεννημένος το 1948 στη Ζανζιβάρη, ο Gurnah είναι ο πρώτος Αφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το πιο σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο από το 2003 και ο πέμπτος Αφρικανός με Νόμπελ Λογοτεχνίας συνολικά. Ο συγγραφέας, γνωστός για τα μυθιστορήματά του «Paradise» (1994) και «By the sea» (2001), τιμήθηκε με κριτήριο «την ασυμβίβαστη και με ενσυναίσθηση γραφή του για τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας και τη μοίρα προσφύγων που βρέθηκαν μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και ηπείρων».

Με οικογένεια με ρίζες στην αραβική χερσόνησο, ο Gurnah έφυγε από τη χώρα του για την Αγγλία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία, σε μια εποχή όπου η μουσουλμανική μειονότητα διωκόταν φανατικά. Δεν μπόρεσε να επιστρέψει στη Ζανζιβάρη παρά μόνο το 1984. Ο Abdulrazak Gurnah έχει εκδόσει δέκα μυθιστορήματα από το 1987, καθώς και νουβέλες στα αγγλικά, μολονότι η μητρική του γλώσσα είναι τα σουαχίλι. Το έργο του κρατάει απόσταση «από τις στερεοτυπικές περιγραφές και ανοίγει το βλέμμα σε μια πολυπολιτισμική Ανατολική Αφρική όχι τόσο γνωστή σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Reuters / Henry Nicholls

Μέχρι την πρόσφατη συνταξιοδότησή του, υπήρξε καθηγητής Αγγλικής και Μετα-αποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Καντέρμπουρι. Είναι θαυμάσιος γνώστης του έργου του Νιγηριανού Νομπελίστα λογοτεχνίας Wole Soyinka και του Κενυάτη Ngugi wa Thiong'o, φαβορί για το φετινό Νόμπελ. 

Σε συνέντευξή του στο Ίδρυμα Νόμπελ, ο Gurnah κάλεσε την Ευρώπη να δει τους πρόσφυγες από την Αφρική ως πλούτο, υπογραμμίζοντας ότι δεν έρχονται «με άδεια χέρια». «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται, έρχονται από ανάγκη, και επίσης ειλικρινά γιατί έχουν κάτι να δώσουν. Δεν έρχονται με άδεια χέρια», είπε ο Νομπελίστας συγγραφέας, καλώντας σε μια αλλαγή βλέμματος απέναντι σε «ταλαντούχους και γεμάτους ενέργεια ανθρώπους».

Πηγή: Reuters