«Η Οικογένεια» είναι το νέο βιβλίο της Sara Mesa

i-oikogeneia-einai-to-neo-biblio-tis-sara-mesa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος σε μετάφραση της Μαρίας Παλαιολόγου.

Η συγγραφέας του Ένας έρωτας και Πίσω από τους θάμνους επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα δημιουργώντας μια αποκαλυπτική ακτινογραφία μιας οικογένειας, τις ανοιχτές πληγές της, τα εύθραυστα σημεία της, τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες της. Αποδεικνύει έτσι για μια ακόμη φορά την ικανότητά της να απογυμνώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από τα κείμενά της.

Ένα βιβλίο-ανατροπή που επιβεβαιώνει ότι το ταλέντο της Sara Μesa μεγαλώνει αδιάκοπα.

«Σ’ αυτή την οικογένεια δεν υπάρχουν μυστικά!» δηλώνει στην αρχή αυτού του βιβλίου ο Νταμιάν, ο Πατέρας, ένας άνθρωπος με αμετάβλητες απόψεις και ιδανικά, εμμονικός με την ακεραιότητα και τη διαπαιδαγώγηση. Όμως αυτό το σπίτι δίχως μυστικά είναι στην πραγματικότητα γεμάτο ρωγμές και η καταπίεση που βαραίνει μέσα στους τέσσερις τοίχους του θα δημιουργήσει τελικά διεξόδους φυγής, παραβατικούς κώδικες, μυστικά, προσποιήσεις και ψέματα.

Αποτελούμενη από δύο κορίτσια, δύο αγόρια, μία Μητέρα κι έναν Πατέρα, αυτή η φαινομενικά φυσιολογική οικογένεια, που ανήκει στην εργατική τάξη και είναι γεμάτη καλές προθέσεις, είναι η πρωταγωνίστρια αυτού του πολυφωνικού μυθιστορήματος. Κάθε μέλος της έχει τη δική του στιγμή, τη δική του φωνή· αφήνοντας την αίσθηση ενός βιβλίου με διηγήματα που όλα μαζί σκιαγραφούν την οικογένεια.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Σκέψου πως αν δεν κάναμε παιδιά, ακόμη και παντρεμένοι και με όλα τα χαρτιά σε τάξη, δεν θα ήμασταν οικογένεια, θα ήμασταν μονάχα ένα ζευγάρι, δυο άνθρωποι δίχως δεσμούς αίματος, στείροι και άχρηστοι. Για τη δημιουργία μιας οικογένειας πρέπει να γεννηθεί ένα παιδί. Και όσο περισσότερα παιδιά, τόσο περισσότεροι δεσμοί αίματος, τόσο περισσότερη οικογένεια.

Η Sara Mesa (Σάρα Μέσα) γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1976 και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σεβίλλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ισπανική φιλολογία. Η ποιητική της συλλογή Este jilguero agenda απέσπασε το Βραβείο Ποίησης Miguel Hernández 2007. Το βιβλίο της Cuatro por Cuatro (2013) ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Μυθιστορήματος Herralde, ενώ το Cicatriz (2015) απέσπασε το Βραβείο El Ojo Crítico. Το Πίσω από τους θάμνους (Ίκαρος, 2019) εξέπληξε τη διεθνή κριτική για τον αξιοθαύμαστο τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προτύπων αλλά και τη ζωντανή του γλώσσα. Το Ένας έρωτας (Ίκαρος, 2020) απέσπασε το Βραβείο Βιβλιοπωλών Ισπανίας 2021, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Βραβείου Strega Europeo 2022 και χαρακτηρίστηκε από τις εφημερίδες El País, La Vanguardia, El Cultural και El Correo ως το σημαντικότερο βιβλίο του 2020. H Οικογένεια (Ίκαρος, 2023) απέσπασε το Βραβείο Cálamo Extraordinario 2022 και μεταφράζεται ήδη σε περισσότερες από επτά γλώσσες.