«Μαρία Κάλλας Γράμματα και αναμνήσεις»: μια παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

maria-kallas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Οι Εκδόσεις Πατάκη και ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής μας προσκαλούν την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου και ώρα 19:00
στον Πολυχώρο του Συλλόγου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην παρουσίαση του βιβλίου «Μαρία Κάλλας Γράμματα και αναμνήσεις» σε μετάφραη Ανδρέα Παππά του Τομ Βολφ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, μουσικολόγος, διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και ο Τομ Βολφ. Συντονίζει ο συγγραφέας Χάρης Βλαβιανός.


Για την προσέλευσή είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτηρίου
Οι θεατές, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων από δώδεκα (12) ετών και άνω, εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και ώρα 20:00 θα γίνει προβολή της ταινίας Maria by Callas σε συνεργασία με την εταιρεία διανομής Filmtrade στον κινηματογράφο Δαναό. Μετά το τέλος της προβολής ο Τομ Βολφ θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

Το βιβλίο 

«Μια μέρα θα γράψω την αυτοβιογραφία μου. Θα ήθελα να τη γράψω εγώ η ίδια, ώστε να φωτίσω καλύτερα τα γεγονότα. Έχουν ειπωθεί τόσο πολλά ψέματα για μένα...»
 

Χάρη σε αυτό το βιβλίο που περιλαμβάνει επιστολές της μεγάλης υψιφώνου, καθώς και τις δύο απόπειρές της να γράψει τα απομνημονεύματά της (το 1957 και το 1977), η ευχή της Μαρίας Κάλλας γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη έως τα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής στην Αθήνα, από τα δειλά πρώτα της βήματα στον κόσμο της όπερας έως την παγκόσμια αναγνώριση, τα σκάνδαλα και τις προσωπικές της δοκιμασίες, από την εξιδανικευμένη αγάπη της για τον σύζυγό της έως τον παθιασμένο έρωτά της για τον Ωνάση, αυτή η έκδοση δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την πραγματικότητα πίσω από τον μύθο. Άλλοτε ξεδιπλώνεται μπροστά μας η Μαρία, μια γυναίκα ευαίσθητη και εύθραυστη, και άλλοτε ο θρύλος Κάλλας, συχνά θύμα του μεγάλου ονόματός της, σε συνεχή αγωνία για την κατάσταση της φωνής της, έως και τον πρόωρο θάνατό της, σε ηλικία μόλις 53 ετών, στη μοναξιά του παρισινού διαμερίσματός της. Η συναρπαστική και γοητευτική αυτοπροσωπογραφία της μεγαλύτερης φωνής του 20ού αιώνα.

O Τομ Βολφ, δημιουργός της ταινίας Maria by Callas, επιμελητής της φερώνυμης έκθεσης, αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους κατεξοχήν ειδικούς σε οτιδήποτε σχετικό με τη ζωή και τη σταδιοδρομία της μεγάλης σοπράνο. Επίσης, είναι ο ιδρυτής και η ψυχή του Fonds de Dotation Maria Callas, που κύριο μέλημά του είναι η συγκέντρωση και η διαφύλαξη των προσωπικών αρχείων της Κάλλας. Η έκδοση Μαρία Κάλλας: Γράμματα και αναμνήσεις είναι καρπός πέντε ετών έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο.