Μια μεγάλη έκθεση του μεγάλου Andy Warhol συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη

andy-warhol
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Η έκθεση «Andy Warhol: Photo Factory» στη Fotografiska New York ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου 2022.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 έως τον θάνατό του, ο Andy Warhol τράβηξε περίπου 130.000 μαυρόασπρες φωτογραφίες 35mm και 20.000 πολαρόιντ. Όπου και αν πήγαινε, ο Warhol έπαιρνε μαζί του μια φωτογραφική μηχανή - τη «σχέση» του, όπως με τρυφερότητα αποκαλούσε την κάμερα του. Η νέα έκθεση, με τίτλο «Andy Warhol: Photo Factory», στη Fotografiska New York συγκεντρώνει περισσότερες από 120 φωτογραφίες του, 20 από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως, και εξερευνά την ευρύτατη γκάμα προσεγγίσεων του Warhol στη φωτογραφία.

Warhol Jim Hedges

Πορτρέτα διασημοτήτων σε πολαρόιντ, όπως των Grace Jones, Debbie Harry, Keith Haring και Jean-Michel Basquiat. Στιγμιαίες φωτογραφίες από φωτογραφικούς θαλάμους στην Times Square τη δεκαετία του 1960. Αργυροτυπίες με σκηνές καθημερινότητας. Screen Tests για ταινίες 16mm - και οι αντίστοιχες ταινίες - από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Και το τελευταίο σώμα έργων του, μια σειρά φωτογραφιών πάνω στις οποίες είχε ράψει, τεχνική την οποία δανείστηκε από τον για πολλά χρόνια συνεργάτη και έμπιστο φίλο του, τον Christopher Makos. 

Keith Haring and Juan Dubose 1983 unique Polaroid print
© The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts Inc. Licensed by Artists Rights Society ARS New York

«Ο Warhol καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, σε τέτοιο βαθμό που δεν σταματούσε με τίποτα. Λίγο άφούτου καταπιάστηκε με ταινίες, πήρε τις δικές του φωτογραφικές μηχανές: πολαρόιντ και φανταστικές μικρές κόμπακτ κάμερες», γράφει σε κείμενο για την έκθεση ο επιμελητής, συλλέκτης και κριτικός Vince Aletti. Κατά την άποψή μου καλή φωτογραφία είναι η εστιασμένη φωτογραφία ενός διάσημου που κάνει κάτι μη διάσημο, έλεγε. Είναι να είσαι στο σωστό μέρος τη λάθος στιγμή». Ο Γουόρχολ πάντα υποβάθμιζε τη δεξιότητά του, το μάτι του που δεν λάθευε. Του άρεσε να παίζει τον όλο έκπληξη ερασιτέχνη και έτρεμε να τον βλέπουν ως πολύξερο εστέτ. Είναι σαφές ότι ήταν λίγο κι απ' τα δύο» προσθέτει ο Aletti.

Bananas 1978 unique Polaroid print-©The Andy Warhol Foundation for the Visual-Arts Inc.
Licensed by Artists Rights Society ARS New York

Η έκθεση «Andy Warhol: Photo Factory» στη Fotografiska New York ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου 2022.