Το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα» γίνεται έμπνευση για ταινία

gia-na-dei-ti-thalassa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Η ταινία Πράσινη θάλασσα είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα».

H ταινία

H Άννα (Αγγελική Παπούλια) μια μυστηριώδης γυναίκα χωρίς μνήμη, αγωνίζεται να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της. Στην κουζίνα της ταβέρνας του μοναχικού Ρούλα (Γιάννης Τσορτέκης) κοντά στο λιμάνι, όπου βρίσκει καταφύγιο, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και τις παλιές συνταγές, η μαγειρική της ξυπνά αναμνήσεις και θεραπεύει.

Η ζεστή αγκαλιά των θαμώνων και ο έρωτας την βοηθούν να ξεκινήσει μια νέα ζωή, μέχρι που ο Ρούλα ανακαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της Άννας…

Το βιβλίο

Η γεύση της μνήμης ή η μνήμη της γεύσης;

Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου Για να δει τη θάλασσα αποτέλεσε την έμπνευση για τη νέα ταινία της Αγγελικής Αντωνίου, με τίτλο Η πράσινη θάλασσα με την Αγγελική Παπούλια και τον Γιάννη Τσορτέκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Το βιβλίο είναι μια αυτοβιογραφική μυθοπλασία, όπου το πραγματικό συγχέεται με το φανταστικό, το «εγώ» γίνεται «αυτή», ενώ οι μικρές καθημερινές χαρές οδηγούν στην ελπίδα και τη λύτρωση. Η ηρωίδα δεν θυμάται ποια είναι ούτε πώς τη λένε. Θυμάται όμως να μαγειρεύει. Στην κουζίνα ενός ταβερνείου του Κολωνού (σε κάποιο ταβερνείο λιμανιού στην ταινία), ανάμεσα σε μυρωδιές μπαχαρικών και συνταγές ξεχασμένων φαγητών, θα προσπαθήσει να πυροδοτήσει τις αναμνήσεις της και να ξαναβρεί τη βιωματική της μνήμη.

Αυτό που γοήτευσε την Αγγελική Αντωνίου και θέλησε να το διηγηθεί μέσα από τον φακό της ήταν το παράδοξο πώς ένας άνθρωπος με απώλεια μνήμης παράγει αναμνήσεις. Αυτή η αντίθεση της ηρωΐδας, που ενώ έχει ξεχάσει τα πάντα, θυμάται τις μαγειρικές συνταγές και τα φαγητά της δημιουργούν μνήμες, ανατρέπουν καταστάσεις και επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Η ταινία θα προβάλλεται από τις 25 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την filmtrade.